Allt om Ironman

Home / erikholmberg / Allt om Ironman

Allt om Ironman

Det finns många triathlontävlingar, men få är så prestigefulla som Ironman. Tävlingen kommer ursprungligen från Hawaii, men idag finns det Ironman-tävlingar i hela världen. Här hittar du allt du behöver veta om Ironman.

Vad är Ironman?

Ironman-tävlingarna utgörs av flera långdistanstävlingar i triathlon. Tävlingarna organiseras av World Triathlon Corporation (WTC) som även äger rättigheterna till varumärket Ironman. Inga andra tävlingar får arrangeras under det namnet. Däremot äger de inte rättigheterna till den så kallade Ironmandistansen med 3,86 kilometer simning, 190 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning. Andra tävlingar får arrangeras med samma sträckor, men de måste ske under ett annat namn. En Ironman anses vara en av de svåraste tävlingarna som man kan genomföra. Denna utmaning passar endast personer som är mycket vältränade och har möjlighet att träna i princip varje dag inför träning. Tävlingarna är mycket populära och lockar flera tusentals deltagare. Dock är det ofta svårt att få en startplats eftersom de olika grenarna begränsar antalet deltagare. Vissa Ironmantävlingar, till exempel Ironman Hawaii, har kvalgränser för att få en startplats.

Historia

År 1978 arrangerades den första Ironman-tävlingen på Hawaii. Anledningen till att tävlingen ägde rum var för att utröna vilka idrottare som var de mest vältränade. Första året deltog endast 12 personer och året därpå 15 personer. En journalist på den prestigefulla tidningen Sports Illustrated fick höra om tävlingen och skev en artikel om den. Detta resulterade i flera hundra deltagare år 1980 och därefter har intresset ökat lavinartat.

Tävlingar

I takt med att intresset för sporten ökat har Ironman-tävlingarna spridit sig över hela världen. Idag finns det Ironman-tävlingar i bland annat Sydafrika, Japan, Nya Zeeland, Malaysia, Mexiko, Spanien, Sverige, Storbritannien, Portugal, Australien och Tyskland. Vissa av dem har strikta kvaltider.

Distanser

Utöver den klassiska Ironmandistansen arrangeras även en halvdistans som utgörs av 1,9 kilometer simning, 90 km cykling och 21,1 kilometer löpning. Denna distans kallas för Ironman 70.3. I Sverige arrangeras den klassiska distansen i Kalmar och halvdistansen i Jönköping varje år.