Tävlingar i Sverige

Home / erikholmberg / Tävlingar i Sverige

Tävlingar i Sverige

I Sverige har intresset för triathlon ökat rejält de senaste åren. Allt fler svenskar söker varierad träning och en utmaning utöver det vanliga. Det är vanligt att personer som sprungit maraton eller gjort en Svensk klassiker söker sig till triathlon för att ta träningen till nästa nivå. Detta har gjort att det finns ett stort utbud av tävlingar i Sverige som passar både motionärer och elitidrottare. Här kan du läsa mer om dessa.

Ironman Kalmar

Varje år arrangeras två Ironman-tävlingar i Sverige. Ironman Kalmar Triathlon är en del av den internationella Ironman-serien och tävlingen arrangeras varje år i mitten av augusti i Kalmar och på Öland. Den utgörs av de officiella Ironman-sträckorna med 3860 meter simning i öppet vatten, 180 kilometer cykel på landsväg och 42,2 kilometer löpning.

Ironman Jönköping

I Sverige arrangeras även Ironman 70.3 Jönköping som är en officiell Ironman-tävling i halva distansen. Den utgörs av sträckorna 1900 meter simning i öppet vatten, 90 kilometer cykel och 21 098 meter löpning. Den totala sträckan för denna tävling är 70,3 mil och kallas därför ett halvt Ironman på 70.3.

SM i Triathlon

De svenska mästerskapen i triathlon i långdistans gäller oftast i Ironman-distansen. Därför sammanfaller SM i långdistans med Ironman Kalmar. Övriga distanser sker bland annat i samband med Svenska Triathloncupen och Stockholm Triathlon.

Stockholm Triathlon

Stockholm Triathlon är en av de populäraste tävlingarna. Start och målgång sker på Kungsholmen i närheten av stadshuset. Simningen sker i Riddarfjärden, följd av cykling längs Norr Mälarstrand och Västerbron och slutligen löpning över Norrbro. Det flesta som delar gör det i motionsklassen, men det finns även elitklasser samt svenskt mästerskap på olympisk distans.

Svenska Cupen i triathlon & Övriga

Svenska Cupen, även kallad för Svenska Triathloncupen, är en serie av triathlontävlingar som arrangeras varje år av Svenska Triathlonförbundet. Tävlingarna arrangeras tillsammans med lokala förbund i olika svenska städer i flera olika klasser. Övriga triathlontävlingar inkluderar bland annat Malmö Triathlon, Borås Triathlon och Vansbro Triathlon.