Triathlongrenar

Home / erikholmberg / Triathlongrenar

Triathlongrenar

Triathlon är en idrott som består av tre olika grenar som ska utföras i följd. Dessa är simning, cykling och löpning. I samtliga triathlontävlingar måste alla grenar utföras. Här kan du läsa mer om respektive gren.

Simning

Simning är vanligtvis den första grenen. Simningsmomentet sker oftast i öppet vattnet, det vill säga i havet, i en sjö eller i en flod. Det är inte ovanligt att deltagarna har våtdräkt för att skydda sig mot kylan. Det förekommer även simning i bassäng, men endast i tävlingar med mycket få deltagare. Deltagare kan använda valfritt simsätt, men de flesta väljer att crawla eftersom att det är det snabbaste sättet. Dessutom tröttar crawl inte ut benen lika mycket som till exempel bröstsim. Benmusklerna kommer att behövas i de andra två grenarna.

Cykling

Efter simningen sker ett växelmoment till cykling. Vid växlingen byter deltagaren utrustning för att påbörja nästa gren. Dessa växlingar kallas vanligtvis för transitions. Transition 1, ofta förkortat T1, är när deltagaren byter från simning till cykling. Det är inte tillåtet att börja cykla redan i växlingsområdet utan deltagaren måste leda ut cykeln först. På längre lopp byter deltagaren kläder, men under kortare lopp är det vanligt att utföra alla grenar i samma klädsel. Under cyklingen är det dock nödvändigt att ha hjälm.

Cyklingen är den gren som oftast kostar mest pengar eftersom det krävs en bra cykel. Många deltagare har racercyklar som är anpassade för asfaltsvägar. Cyklingen sker nästan uteslutande på asfalt. Vanligtvis gäller regeln att deltagarna måste hålla 10 meters avstånd till varandra för att undvika olyckor.

Löpning

Transition 2, ofta förkortat T2, är när deltagaren byter från cykling till löpning. Dettta är det sista momentet och benen brukar vara mycket trött efter cyklingen. Löpningen sker vanligtvis på asfalt eller grus och det är tillåtet att byta från cykelskor till löparskor. De flesta behåller dock samma kläder som under cyklingen.