Vad är triathlon?

Home / erikholmberg / Vad är triathlon?

Vad är triathlon?

Triathlon är en sport som vuxit explosionsartat de senaste åren. Den utgörs av tre olika grenar – simning, cykling och löpning. De flesta som börjar med sporten har redan utövat och tävlat i någon av de tre grenarna. De som söker sig till triathlon vill ofta ha en större utmaning eller en mer varierad träning. Här kan du läsa mer om sporten och dess utveckling till den folksport som den är idag.

Vad är triathlon?

Triathlon är en omväxlande och utmanande uthållighetsidrott. I varje triathlontävling utförs momenten simning, cykling och löpning i en följd. Simningen sker vanligtvis i öppet vatten. Det går att tävla i många olika distanser och nybörjare börjar oftast med kortare distanser. Den mest berömda triathlontävlingen är Ironman som arrangeras årligen i flera länder. Majoriteten av tävlingarna arrangeras dock på kortare distanser.

Vem passar sporten för?

Sporten passar bra för såväl motionärer som elitidrottare. Det är en idrott som kräver mycket träning och förberedelse. Därför passar den målmedvetna personer som gillar utmaningar och som har en aktiv livsstil. Eftersom sporten inkluderar tre olika grenar är träningen både allsidig och tuff. Den kräver styrka, uthållighet och fart. Med andra ord passar den utmärkt för personer som gillar variation.

Historia

Sporten sägs ha sitt ursprung i Frankrike under 1920-talet och kallades då för ”Les trois sports”. Ett lopp som innehöll alla de tre grenarna genomfördes mellan städerna Meulan och Poissy. Den moderna varianten av triathlon har dock sitt ursprung i San Diego i Kalifornien och det var också där som namnet ”Triathlon” föddes på 70-talet. 1977 arrangerades världens första långdistanstriathlon på Hawaii. Det fick namnet Hawaiian Ironman Triathlon och samma distanser gäller än idag. År 2000 under OS i Sydney fick triathlon för första gången vara med som en olympisk sport.

Triathlon i Sverige

Triathlon har även slagit igenom stort i Sverige de senaste åren. Nu för tiden arrangeras SM, Svenska cupen samt två Ironman-tävlingar i Sverige varje år.