Halvannan veckas orienteringssäsong

Årets vårsäsong i orientering var tänkt att bli något längre, men då jag åkte på en veckas förkylning tidigare i april blev det endast en dryg vecka innehållande två orienteringstävlingar; Bauernatta och 10-mila.

April månads träning har varit lite hackig då månaden började med en veckas förkylning och lite osäkerhet kring höger knä som ömmade under cykelpassen i slutet på mars. Sjukdomsveckan gav dock knät en chans till extra vila och stretch. Vecka 16 bar det iväg till en stenhård vecka på Mallorca med 750 km cykel och 34 km bricklöpning. Torsdagen veckan efter var det dags för orienteringspremiär och kroppen var väl inte helt på topp.

Bauernatta – 7:a + 40sek

8km masstart en fin torsdagskväll ute i Norrahammar strax söder om Jönköping blev så säsongspremiär med karta i hand. Kroppen kändes kanon i 20 min och jag kunde vara med och orientera offensivt. Tyvärr var det så länge jag orkade och efter det var det mer en kamp för överlevnad. Jag tappade klungan men hade flytet med mig och kom på något underligt sätt ikapp igen. Väl in mot mål hade jag inget att säga till om, men hängde i alla fall med i änden på svansen av tätgruppen. – Resultat

Efter Bauernatta började jag tvivla på 10mila, jag kände mig inte redo att leverera för ett förstalag i IKHP. Men Stefan Sandahl i rollen som UK fortsatte peppa mig och försökte övertala mig om att jag var rätt man för förstasträckan. Då jag hade Landsjön Runt inplanerad redan på söndagen valde jag att invänta detta lopp innan jag själv gav besked om årets stafett. Under helgen började dock kroppen vakna till liv igen efter förkylningen och runt Landsjön kändes det faktiskt riktigt bra. Jag lyckades leverera 3:35-fart över 12,2km vilket var bättre än jag hoppats på och även jag började tro på 10mila. Följande torsdag körde vi ett 10mila genrep och jag kände mig kanon och orienteringen gick bra. Jag var redo för årets stora orienteringsutmaning.

10-mila sträcka 1 – 30:e + 1:58

Starten gick 19:30, dagsljus och fullt blås direkt. Dammet yrde på Ränneslätt och det blev en trång historia första 10-15 min. Mycket värre än jag tidigare erfarit på samma sträcka tidigare år, vilket till största del berodde på mig då jag inte alls fick till första 100m som jag brukar. Men jag hittade fokus, jag hängde med på kartan och gjorde aktiva val loppet igenom. Jag spikade 19/21 kontroller och de två bommarna var mindre än 20 sek totalt. Jag kände mig stark hela vägen, framförallt i skogen vilket överraskade mig. Jag vill också hävda att jag faktiskt hade en av de långsammaste förstasträckorna med långa gaffeln varje gång. Förutom en dålig start gjorde jag också en dålig avslutning från näst sista kontrollen och in, dåligt stråk och trytande krafter. När jag växlade ut Sparrevik på andrasträckan var jag dock mycket nöjd. Nervositeten och prestationsångesten som legat över mig i flera månader var nu äntligen över. Jag hade genomfört min uppgift enligt plan och förväntningar. – GPS-tracking sträcka 1

10mila_stracka1Kartan – med min löpväg inritad (något skev på slutet)

Tyvärr fick vi som lag inte till det hela vägen, vi har potential att vara topp 10 när alla lyckas. Det gjorde vi inte i år och därför är vi inte nöjda med 28:e platsen. Om sex veckor väntar finska storstafetten Jukola för IKHP, men då blir det utan mitt deltagande. Nu åker orienteringsgrejerna långt in i förrådet och allt fokus läggs på fortsatt hårdträning och triathlonsatsande mot i första hand min premiär nere i Sövde. Bara fem veckor kvar nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s