KM-månaden avslutad med ytterligare ett rekord

Maj som även skulle kunna kallas KM-månaden är nu avklarad och det har varit en spännande period med flera tester och race på hemmaplan. Det började med 10-milastafetten i orientering där jag lyckades prestera en stabil förstasträcka för klubbens förstalag. Därefter har triathlonloppen avlöst varandra med sprint, olympisk och så igår halv ironman som är min huvuddistans inom min triathlonsatsning. Mitt i allt detta har jag också hunnit med att träna dryga 80 timmar, fördelat enligt nedan, och avslutat min utbildning på högskolan med en examensdag i veckan som passerat.

Bild

Sprinten gick ju sådär, en stabil simning men en krasch på cykeln gjorde att mina frågetecken förblev frågetecken. Bättre upp när jag körde olympisk förra veckan och lyckades slå ett på förhand hyllat banrekord. Så igår var det då dags för den ”riktiga” distansen för min del och jag kände mig mycket nyfiken på att se vilken fart jag skulle mäkta med, hur kroppen skulle reagera, hur länge energin skulle räcka. Jag skissade på en tidplan dagen innan för att ha något att jobba utifrån, då Malin, Håkan och Helene skulle agera vätskelangare på löpningen skissade jag även på en sluttid för tävlingen. Sista målgång blev 16:38, så ganska bra gissat ändå.

Bild

Tidigare KM-distanser har vi simmat kortbana men nu var det dags för 50-metersbassängen istället, för mig som är förhållandevis dålig på att voltvända kändes det ändå rätt positivt. Ambitionen var att försöka hålla 1:20-fart men redan efter några hundringar kände jag att farten inte riktigt fanns för detta. Bättre att hålla något lugnare, en skön känsla och ändå komma nära de planerade 26 min. Halvvägs hade jag 13:10, så det såg bra ut. Resten gick fint och jag simmade in på 26:21 (1:23/100 m) och jag låg i fas med planen som ju hade lite marginal till 4:10 som flera säkert redan räknat ut.

Bild

Inför cykelmomentet skissade jag på 38 km/h i snitt över de 88 km som väntade, en snittfart jag hoppades kunna hålla men ändå kände mig lite osäker på. Efter att ha avverkat första stigningen uppför Ådalsvägen (Huskvarnas egen serpentinväg) hade jag ett snitt på 30 km/h och det var dags att skruva upp tempot för att försöka plocka upp snittet. Det rullade på bra, benen kändes fina och jag kände att jag hade marginal för att ligga strax över 40. Inför nästa rejäla stigning strax innan Örserum, efter ca 4 mil, hade jag nått 38 och min målsättning kändes då rimlig. Jag tog det ganska lugnt upp i backen, fyllde på min aeroflaska och väl uppe på toppen visste jag att det nästan bara var utför kvar hem. Förhållandena var förresten kanon, lätta vindar och strålande sol i princip hela vägen. Resten gick bra och in mot växeln visade klockan att 38-snittet var fixat. Officiell tid 2:17:52 och ett snitt på 38,4 km/h med marginal mot tidlånen. Glömde slå på gps:en inledningsvis och därför saknas 900 m på sträckan.

Bild

Då återstod bara löpmomentet, en halvmara längs Vätterstranden och upp mot Bankeryd. Det vill säga en platt inledning med en ganska tuff klättring upp mot vändpunkten. Ambitionen vara att gå på med marginal och egentligen känna på distansen, se hur mycket energi och kapacitet jag hade kvar efter sim och cykel. Jag fick sällskap av Jerker Andersson som stod och väntade vid växeln, en mycket uppskattad sparring! Ut till vändpunkten hade jag 41:10 och därmed insåg jag att jag inte hade farten för 1:20, istället la jag fokus på att hålla 4 min/km vilket kändes rimligt och därmed nå en sluttid på 1:24. Solen stekte på och vätskekontrollerna var mer än uppskattade, riktigt skönt att få svälja några munnar vatten och tömma några till över huvudet. Sista kilometern från Vätterstranden och upp till Rosenlundsbadet är det en ganska saftig stigning och väl in i den bestämde jag mig för att kriga lite extra. Jobbigt var det och när jag väl passerade mållinjen var det inte utan en viss lättnad över att äntligen få sätta mig ner på det sköna gräset och bara njuta. Löptid 1:24:05 och sluttid 4:08:18. Jag klarade min måltid med marginal, framförallt tack vare en bra cykling och jag satte också banrekord med dryga 15 min.

Bild

Nu är det Juni och den riktiga tävlingspremiären närmar sig med stormsteg, nästa lördag åker jag ner till Sövde och kl 9:40 på söndag går starten. Jag känner mig väl förberedd, mina frågetecken är uträtade och jag är mycket tävlingssugen, snart är det dags!

2014-06-01 22.46.018 veckor kvar till SM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s