Tävlingspremiär – seger direkt!

I november drog jag igång min triathlonsatsning och igår var det äntligen dags för tävlingsdebut i Sövde strax norr om Ystad, på en medeldistans (1900 m sim, 90 km cykel & 21 km löp). Jag var grymt laddad och sugen på att visa upp mig och vara med och tampas om en framstående placering. Det gick långt mycket bättre än jag vågat fantisera om. Inte ens Christian trodde att jag skulle prestera i närheten så bra som jag gjorde.

Eftersom jag testade på triathlon redan förra året i Örserum var jag lite förberedd på hur tävlingsproceduren går till; hämta ut nummerlapp/badmössa/tidtagningschip, checka in i växlingsfållan och lägga upp alla grejer, kolla in snitslingar, simbojar mm. Det tog dock ett tag och timmen fram till start gick fort. Jag hann bli lite stressad men med 10 min till start hade jag kränkt på mig våtdräkten och kunde gå ner och känna på vattnet. Dags att leverera.

simstartSimstarten – Foto: Malin

Jag valde att ställa mig lite i kanten på simstarten för att sätta mitt eget tempo och slippa armbågar. Ut till första boj hade jag ca 10-15 pers före men jag märkte att fler och fler stumnade och tappade fart samtidigt som jag kunde fortsätta mata på i samma tempo. På väg in mot varvning var jag 4:a och upp på strandkanten plockade jag en placering till. De två främsta lyckades jag dock aldrig fånga in som istället drog ifrån och in i växlingsfållan var jag 25 sek efter ledaren. Jag småstrulade lite under växlingen och gav mig sedan ut mot cykelbanan med en kanonpublik som hejade fram mig.

2014-06-08 09.53.23  2014-06-08 10.06.08
Varvning och uppgång ur vattnet – foto: Malin

Jag hoppade på cykeln och började trampa igång, en motorcykel startade och la sig strax före mig och några kilometer senare insåg att det var ledarmotorcykeln. Jag hade tydligen växlat snabbare än de två i täten och nu vara det bara att komma in i tempot och se vad det kunde ge för utslag bakåt. Tre varv väntade på cykeln och eftersom jag ledde tog det två varv innan jag kunde få någon tidsrapport. Jag fick då höra att jag under första varvet trampat till mig 3,5 min försprång och jag visste att jag därefter fortsatt i samma tempo. Ledningen borde vara ännu större och nu började det lukta seger trots att 30 km cykel och en halvmara kvarstod. Avslutade sista varvet med samma fart som innan och klarade nästan av att snitta 40 km/h över de 91km som banan var. Ungefärliga varvtider: 45:36, 45:32, 45:57. Mer gps- och pulsdata hittar den som är intresserad genom att klicka här.

2014-06-08 10.07.56-2  cykel varvning
Löpning mot cykelbanan och en varvning – Foto: Malin

Sista växeln gick fint, snabbast av alla faktiskt och sen var det bara att löpa på. Fyra varv á 5,25 km terränglöpning bestående av stig och gräslöpning, en ovanlig kombo i triathlonsammanhang (tror jag i alla fall) men perfekt för en nybliven triathlet med orienteringsbakgrund. Jag tror det bidrog till att jag lyckades vara snabbast även på denna disciplin. Jag fick ganska tidigt höra att jag efter cyklingen ledde med 8 min och därmed kunde jag fokusera på att springa jämnt och stabilt. Varvtiderna 20:39, 22:12, 20:59, 22:30 var i alla fall hyfsat jämna. Sista biten sprang jag på rent glädjerus och lycka över att inte bara vinna tävlingen utan också göra det stort. Klicka här för mer data även på löpningen.

  2014-06-08 13.51.52-2  2014-06-08 15.03.11-1
Sista 500m på löpning och prispallen – Foto: Malin

Resultat:
1:a Erik Holmberg 26:44 (+25s) – 2:18:53 (-3:04) – 1:26:32 (-30s) | 4:13:44
2:a Christian Malmström 29:31 – 2:25:40 – 1:27:16 | 4:24:11
3:a Fredrik Robertsson 27:39 – 2:27:05 – 1:28:12 | 4:24:37
Fullständig lista

Det känns skönt att äntligen ha startat igång triathlonsäsongen och att jag verkar ha tränat rätt. När jag gav mig in i det här visste jag inte hur man tränar som triathlet. Tack vare samarbetet med Trifit har jag kunnat göra rätt från början och undvikit nybörjarfel. Nu väntar lite återhämtning och sen blir det finslipning mot SM på samma distans i Jönköping under Vätterchallange. Jag ska även köra SM i Olympisk distans ett par veckor innan Jönköping, ett roligt test mot de snabba kortdistanstriathleterna och ett bra fartpass inför årets måltävling.

4 svar till “Tävlingspremiär – seger direkt!”

  1. Jag kan bara säga det igen, du gjorde ett fantastiskt lopp!
    Du är bara bäst! Det skrek vi också, Malin och jag, när du sprang in på upploppet! Ifall det var någon som hade missat det 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s