SM 6:a i Västerås

Inför säsongen var mitt mål att prestera topp 8 på en SM-distans, men att det skulle vara möjligt på en kortdistans (sprint/olympisk) var inget jag hade några förhoppningar på. Nej, den målsättningen var helt riktad till medeldistansen här i Jönköping. Planen var att köra motionsklassen i Västerås, detta för att jag ändå inte skulle ha någon chans i simningen och då istället få möjligheten att köra med tempocykel och få ett bra genrep inför Jönköping. Men simutvecklingen har gått framåt, mycket mer än vad jag och Christian vågat hoppas på och därför blev det seniorklass redan på detta SM.

DSC_0458[1]Växelzon och arena precis framför stadshuset – foto: Christian Kirchberger, trifit

SM olympisk distans i seniorklass innebär drafting, dvs rullåkning och förbud mot tempocykel. I övrigt inga nyheter; 500 m simning i Mälaren och 1000 m i Svartån, 40 km cykel och 10 km löpning i centrala Västerås. Ett roligt upplägg där simningen blev en transport upp mot växelzonen. Dagen bjöd på mycket blåsiga förhållanden och därmed  även vågor på en nivå jag aldrig upplevt förut. Jag fick nästan lite panik ute i Mälaren, tekniken var en mardröm och jag hade väldigt svårt att navigera. Planen var att haka på någons fötter men lyckades aldrig med det och hamnade för mig själv tidigt. Första 500 m tappade jag 1:30, vilket var långt över planen. Vi varvade på stranden och dök sedan i Svartån som hade mycket lugnare vatten. Jag lyckades hitta fokus och ett bättre driv och plockade en placering och tog in lite på klungan framför. Väl upp ur vattnet var jag 3:34 efter på en 16:e plats, vilket får ses som godkänt. Därmed tappade jag bara 2 minuter sista 1000 m.

DSC_0466[1]
Efter insim blev det överdrag på – foto: Christian Kirchberger, trifit

DSC_0467[1]
Positionerad för att försöka ta de snabbas fötter – foto: Christian Kirchberger, trifit

Äntligen dags för cykelmomentet, det var nu dags att börja plocka placeringar. Det började inte så bra dock, i växelzonen stod jag förvirrade och sökte efter cykeln innan jag till slut fick syn på den. Samlade mig, tog på mig hjälmen och gav mig iväg. Jag var själv nästan direkt men såg tre killar en bit fram. Jag mobiliserade all kraft för att fånga in dem och efter 7-8 km kom jag ikapp i motvinden. Jag noterade att jag körde fortare än täten och att gruppen jag nu var i verkade stark. Vi samarbetade bra och snart hade vi hämtat in en stor grupp cyklister. Jag tog tillfället i akt att vila upp mig lite och roterade runt med 5-6 andra. Ganska snart frågade Rasmus Andersson (då okänd för mig) om jag var pigg, och föreslog ett ryck. Självklart var jag sugen på det och vi stack iväg direkt. Ingen hängde på och vi fick till ett bra samarbete resten av cyklingen. Ett riktigt kul cykelmoment som jag tog hem strax före Rasmus och med en minut ner till tredje bästa tid.

DSC_0469[1]
Vi var snabbast på cykeln – foto: Christian Kirchberger, trifit

Ut på löpningen var jag 7:a, precis bakom Rasmus men jag märkte ganska tidigt att jag var starkare. 5:e platsen var nu 45 sek fram och killen verkade stum, men skenet bedrog när då han hittade nya krafter och slutade på bronsplats till slut. Jag hamnade i ingenmansland med en minut både fram och bak. Höll ihop det okej med 7:e bästa löptid på 37:23, vilket egentligen var någon minut mer än jag tänkt mig. Men en hård cykling och ett svårt läge på löpningen var nog faktorer som gjorde att det inte gick snabbare den här dagen.

2014-07-13_14-01-44_345Pustar ut efter målgång – foto: Laszlo Patocs

2014-07-13_14-01-48_477Nöjd med min prestation – foto: Laszlo Patocs

Målet med dagen var ett tempopass inför Vätterchallange, att inte riskera något på cyklingen, ha kul och kanske knipa en topp 10 plats om allt gick bra. Jag lyckades med allt och lite till. Nu är det mindre än två veckor kvar till Vätterchallange och en glad nyhet är att Björn Andersson kommer till start. Björn är den för mig mest omtalade triathleten vad gäller cykelmomentet, han är Sveriges absolut bästa triathlet där. Han slog exempelvis Magnus Bäckstedt på cykelmomentet under Vansbro triathlon för bara några veckor sedan. Det känns oerhört inspirerande att få mäta mig mot honom, är jag mindre än 10 min efter på cyklingen så har jag gjort det bra.

13 dagar kvar

2 svar till “SM 6:a i Västerås”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s