Ironman 70.3 i Budapest

Nu har jag äntligen fått testa på Ironmanserien och häftigt var det, vilken organisation. De har sina fasta rutiner som följer med vart du än kommer och det är enkelt att vara förstagångare. Det finns mycket att berätta om det och skulle kräva ett helt eget inlägg, så därför låter jag det vara för nu och återkommer senare i veckan med mer om det.

Istället går jag rätt in på tävlingen, min första internationella tävling. Jag vet inte exakta antalet svenskar, men det var inte mer än 1 % av hela startfältet ca 10-15 st. I min klass var vi 130 anmälda totalt och i min vågstart var vi runt 180 då M18-24 startade tillsammans med oss (M25-29). Inför simstarten är det alltid laddat och nervöst, det var 150 m till första boj och där väntade en 900 sväng. Jag valde att satsa på startposition före ett långt insim och fick stå längst fram. Helt ovetande om övrigas simkapacitet hoppades jag ändå på att jag inte varit alltför optimistisk och därmed riskerade att bli totalt översimmad. Sista 5 min innan start fokuserade jag på teknik, offensivitet och att komma i rätt mentala tillstånd.

 budapest_simstart
Sista minuten innan start – foto: Christian Kirchberger, trifit.se

Ner i vattnet fick jag en bra position och jag vevade på allt vad jag förmådde för att inte falla bakåt i fältet. Jag tog för mig och kämpade mig igenom några trängda partier, in mot första boj kom jag perfekt och kunde komma runt smidigt. Här bedömde jag att jag låg runt 10:e plats med bra simmare alldeles framför. Jag har kommit så pass långt i min simning att jag kan lägga in fartökningar med mycket benspark, komma ikapp någon som ser stabil ut och utnyttja denna för att nå ett bra slutresultat. Detta utnyttjade jag och lyckades hänga med sist i en tremannagrupp. Efter 200 m var det slut på trängseln och sen var det ”bara” att simma på. Jag klev upp ur vattnet på nytt personbästa, 25:53 vilket är 49 sek bättre än premiären i Sövde. Inga konstigheter med växlingen och ut på cykeln var jag 8:e man i mitt startfält och 4:a i klassen. Totalplacering: 39

Ut på cykeln var planen att hålla igen lite för att på sikt klara av löpningen bättre och därigenom få en bättre sluttid. Men när jag körde om konkurrenterna och märkte att de hängde på var det svårt att hålla igen. Speciellt när jag upplevde att luckan bakåt var kortare än tillåtna 10m. Hornen växte ut och jag körde på för att skaka av mig efterföljare. Jag har nog lite att jobba på här, det är ju domarnas uppgift att hålla koll på regelöverträdelser, min uppgift är att följa planen och hålla fokus. Så fort vi kom in i banans enda backe släppte han dock direkt och jag kunde återgå till mig själv. Hade en liten förhoppning om att göra 2:10 på cykeln och när jag varvade stod klockan på 1:06. Det såg bra ut och benen kändes bra. Men på andra varvet nådde jag inte samma toppfarter och jag förstod att jag tappade tid. Väl in i växeln var jag uppe i 2:14 vilket ändå får ses som godkänt. Men i fortsättningen får det bli mer fokus på min egen prestation och mindre på konkurrenterna. Nu hade jag ledningen i klassen och 13:e plats totalt.

 budapest_cykelinIn mot växel efter en stabil cykling – foto: Christian Kirchberger, trifit.se

Istället för att göra en vanlig rusning ut ur växelzonen tog jag det lugnt och siktade på 4 min fart. Planen var att hålla det i två varv och sen försöka öka. Det kändes fint men ut på tredje varvet vågade jag inte trycka på, rädd för att ta slut. Jag fortsatte hålla tempot och först när jag hade 3 km kvar vågade jag börja pressa på mer. Jag vet inte exakta varvtider, men sista varvet var i paritet med första om inte snabbare. Löptid 1:23:01 och nytt personbästa här med. Totaltid 4:06:50 räckte till 2:a plats i klassen, 20:e plats totalt och en kvalplats till VM nästa år. Jag valde dock att avstå platsen tills vidare för att se vad som händer med min utveckling till nästa år. Men det är inte omöjligt att VM blir en av måltävlingarna 2015. Vill också sticka in med att tiden räckte till nytt klubbrekord med någon minuts marginal till Christians gamla, en trevlig bonus! Det kan förresten bli ett inlägg om VM-kvalplatser framöver också, tror det kan behövas en förklaring där med.

budapest_löpFörsta varvningen med stabil känsla – foto: Christian Kirchberger, trifit.se

budapest_målDet är kul att gå i mål på en pallplacering! – foto: Christian Kirchberger, trifit.se

 Jag är nöjd med tävlingen och glad att ha varit med om en 70.3. Nästa gång jag tävlar ska jag våga ta det ännu lite lugnare på cyklingen och sen gå på hårdare andra halvan på löpningen. Det blir spännande att se vad det kan leda till!

budapest_prisutdelning
Topp 3 i M/F25-29 – foto: Christian Kirchberger, trifit.se


PS. För att få avisering via e-post vid nytt inlägg, klicka på ”Följ” i höger hörn av din webbläsare

4 svar till “Ironman 70.3 i Budapest”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s