Ironman – Vaddå VM?

Jag ska i det här inlägget försöka bena ut lite av vad det innebär att köra en Ironmantävling. Hur det är organiserat och vad det faktiskt innebär att ta en VM-plats. Det ska dock noteras att jag hittills bara upplevt två tävlingar och varav deltagit själv på en och därför reserverar mig för eventuella förvräningar som jag gjort i min tolkning.

Rätten till namnet Ironman ägs av World Triathlon Corporation (WTC), som är ett amerikanskt privat företag. Som de flesta säkert känner till vid det här laget så arrangeras årligen en Ironman i Kalmar, en av knappt 40 tävlingar runt om i världen. Grädden på moset är dock VM i Ironman i staden Kona på Hawaii, ett VM som dock inte är sanktionerat av Internationella Triathlonförbundet (ITU) och därmed inte skall förväxlas med dessa mästerskap. Ändå är Hawaii det största en långdistanstriathlet kan vinna. Det bör också tilläggas att Hawaii är själva ursprunget för Ironman, det var här man arrangerade den första Ironmantävlingen 1978. WTC har inte nöjt sig med den långa distansen och 2001 arrangerade man den första halvdistansen 70.3, vilket står för totala distansen i miles. Från 2006 arrangeras det även VM på denna distans, ett VM som till skillnad från Kona flyttar på sig varje år. Totalt finns det över 60 tävlingar över distansen 70.3. Det är en 70.3 som vi i IKHP vill ha hit till Jönköping.

Det finns två sätt att ställa upp som tävlande, antingen gör man det som proffs genom att lösa en proffslicens eller så är man med i age group. Age group är åldersklasser med start på 18-24 och därefter indelat i 5-årsgrupper. För att lösa proffslicens krävs inget proffsliv, det krävs att det egna nationella förbundet godkänner detta samt att man betalar avgiften. Med en proffslicens är allt lite mer förspänt och du startar i en egen startgrupp. Som proffs samlar du ihop poäng på Ironmantävlingar under en 12-månadersperiod som sedan utgör den ranking som avgör om du har en VM-plats eller inte. För age group finns det ett visst antal platser att konkurrera om på respektive deltävling. Platserna fördelas proportionellt mot andelen deltagare i varje klass.

När jag var nere i Budpest hade vi 4 platser i M25-29. När du väl tagit din plats har du tills kvällen på dig att bestämma dig och sen är det bara att lägga fram pengarna för startavgiften om du vill ha den. Annars tillfaller den näste man/kvinna på listan. Mitt dilemma i det hela är vilken klass jag kommer platsa i nästa år, om vinterträningen går kanon och jag känner mig mogen för proffsklassen känns det ju väldigt onödigt att slänga ut ca 3000 kr på en VM-plats jag inte får utnyttja. Därför tog jag beslutet att inte lösa ut min VM-plats i lördags kväll. Skulle jag stagnera i min utveckling och välja att köra age group ett år till, så har jag fler chanser att kvala till VM under våren och sommaren 2015.

Det var några ord om Ironman det, hoppas det klarnat lite för oinvigda läsare! På lördag kör jag min sista tävling för året, det vankas en medeldistans på Tjörn. Medeldistans är detsamma som 70.3. Men för att röra till det lite så kan jag meddela att långdistans inte är samma som Ironman…

2 svar till “Ironman – Vaddå VM?”

  1. Rätt bra beskrivet tycker jag Erik.
    Kona är dock en ö och jag hoppas innerligt att du får chans att kvalificera dig till Hawaii så småningom och då menar jag givetvis som proffs.
    Som Age-group atlet kommer du kvala any day of the week.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s