Tenson Tjörn Triathlon – så mycket mer!

Helgens medeldistans var min 4:e i ordningen och hittills har jag levererat följande löptempo; Sövde 4:07 min/km Vätterchallange 4:06, Budapest 4:03 (enligt egen gps-mätning). Ambitionen har hela tiden att springa mycket snabbare än så, men jag har inte fått till det. I lördags levererade 3:53 och för första gången var jag bäst på löpmomentet i förhållande till mina konkurrenter. Det var också första gången som jag gjorde en negativ split (snabbare andra halva) på cykeln. Jag lyckades växa in i loppet, en skön avslutning på säsongen!

Men nu ska jag ta er genom hela dagen och det började i växelzonen, blött och kallt var det. Det var visserligen nästan lika kallt i Malmö, men då väntade en kort sprint och inte ett 4-timmarslopp. Jag velade fram och tillbaka men beslutade mig för att köra arm- och benvärmare under våtdräkten och sen behålla det loppet igenom. Kanske inte det snyggaste valet jag gjort, men så var det ju ingen skönhetstävling heller.. Växelzonen var belägen en dryg kilometer från målområdet och simstarten, så det blev gemensam vandring till starten. Ett kul sätt att öka på gemenskapen bland oss deltagare, med speakern Björn Mortensen (speaker på IM Kalmar varje år) i spets. Simstarten gick en timme senare och jag kom iväg bra, jag låg långt fram och kände att jag hade ett bra lopp på gång. Men efter att ha rundat första bojen lyckades jag inte riktigt hänga med och jag blev själv resten, dvs större delen av loppet. Jag slet på och kände mig rejält akterseglad, gick in i växelzonen och hörde lite värmande hejjarop men jag kände mig ganska långt efter. Det visade sig i efterhand bara vara 2 min vilket egentligen var ganska bra.

DSC_0004foto: Gunilla Holmberg

Ut på cykeln då, varmast klädd topp 10 skulle jag tro. Jag hade bestämt mig för att ha krafter kvar hela racet och gjorde ingen rusning alls. Jag trampade igång och höll ett jämnt tempo. Någon vänlig själ gav mig tidsavståndet 3 min efter ca 20 km och jag tänkte då att jag höll samma fart som täten, då jag själv uppskattade att jag säkert låg 3 min efter redan efter simningen. Men när han stod igen efter 35-40 km och ropade att jag låg 4 min efter förstod jag att det gick åt helt fel håll. Men jag reflekterade över min låga puls och trodde att jag skulle kunna göra ett bättre andra varv. Jag satte fart direkt ut på andra varvet och kände att det fanns mer att ge. Jag jagade på utan att se någon framåt alls. Jag lyckades dock hämta in Rickard Carlsson mitt på andra varvet, men någon mer såg jag inte framför mig. Jag lyckades dock ta in 20 sek på mitt första varv och var nöjd med det. Total snittfart på 39,5 km/h på ett regnigt och blåsigt Tjörn. Nu gällde det att ladda för löpningen!

DSC_0008

foto: Gunilla Holmberg

Jag gick ut precis före Rickard på 3:e plats och med 4:44 upp till Nils Svensson på 2:a plats, så det såg ut att bli en kamp om sista pallplatsen för min del. Jag öppnade på 3:50-3:55 fart och allt kändes bra, Rickard kom ikapp och gick om direkt men det gick bara lite fortare. Jag valde att satsa lite och hänga på för att se vart det kunde leda. Det kändes som han var snäppet starkare för dagen och jag rättade in mig i suget. Andersen i täten fick tyvärr ryggont och gick när vi passerade efter 7-8 km och med halva loppet kvar kände mig fortfarande rätt pigg och valde att gå fram och hjälpa till med farthållningen. Rickard släppte direkt och jag blev själv, men jag kände mig stark och såg möjligheten att avgöra striden om 2:a plats redan här. Jag fortsatte hålla 3:52 fart och var förvånad över hur lätt det gick. Underbar känsla och ut på sista varvet hör jag att Nils är stum i täten, jag har 2:53 upp. Jag fortsätter mata på och med 2 km kvar har jag 1:40 upp. Hoppet är ju det sista som överger en, men 1:40 på den korta biten var för lite. Jag tog in lite tid till och slutade 2:a 1:15 efter på totaltiden 4:00:26. Ett pers med dryga 6,5 min och ett löppers med precis över 4 min. Jag kanske jublade lite väl mycket när jag sprang in i mål, jag var ju trots allt ”bara” tvåa. Men jag var så nöjd med löpningen att jag inte kunde behärska mig…

DSC_0026foto: Gunilla Holmberg

Tjörn triathlon tog dock inte slut där och det vill jag verkligen poängtera, ett triathlon på Tjörn utan ett Race Party och den stämning de levererade där är inte i närheten samma grej. Hela dagen var såklart en triathlonfest med massor av vinnare och glädjetjut. Men kvällens middag med Björn som konferencier bjöd på något alldeles extra. Massor med glädje, applåder, intervjuer, stipendier och hyllningar fyllde kvällen. Kvällen fick mig att uppskatta min entré i triahtlonsporten ännu mer och det ska de verkligen ha cred för!

Jag är jättenöjd med min säsongsavslutning och jag är glad att jag var där!

 IMG_1401
Topp 3, herrar och damer – foto: John Abrahamsson
IMG_1400
Färdigtävlat för min Cannondale Slice i år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s