Race Report – Vansbro Triathlon

Det här blir ett lite längre inlägg än vanligt, det hände helt enkelt lite för mycket den här helgen för att hålla det kortfattat. Men för den som ändå vill ha en kort version kommer den här; jag blev tvåa efter en hård kamp om pallen, men 7:58 efter Björn Andersson som levde sitt eget liv där framme i täten.

Jag hoppar tillbaka till fredag lunch då jag efter en nedkortad arbetsdag tog vägen förbi Öster Cykel och köpte två nya däck eftersom jag upptäckt en otäckt hål i mitt gamla bakdäck. Därefter in med allt i bilen och så drog vi mot Vansbro jag och Malin. Planen var att komma upp till middagsbuffé och briefing. Strax innan Lesjöfors fick dock stänga av motorn, en bilolycka blockerade vägen och det hela skulle ta nästan en timme innan vi kunde åka vidare. Jag tog då tillfället i akt och bytte till mina nya däck, och drog lite nytta av stoppet som blivit. Till slut kunde vi rulla vidare och vi hann precis hämta ut nummerlapp och plocka till oss mat innan Claes Björling drog igång briefingen. Kvällen avslutades med att ta bilen genom cykelbanan bort till Nås där vi skulle husera för natten.

cykeln kvällsfixad med sprillans däck
Cykeln kvällsfixad med sprillans däck

Tävlingsdags och mycket nerver inblandade efter den vår som varit och den senaste periodens försiktiga upptrappning av löpträningen för att överhuvudtaget klara av att genomföra en halvdistans. Dessutom innebar detta säsongens riktiga premiär på distansen efter två brutna lopp tidigare i vår pga av just hälsporren. Jag anlände tidigt till incheckningen och tur var väl det för när jag hängde upp cykeln på min plats började det pysa från framhjulet. Tur i oturen att jag hörde det kan man väl säga. Jag hade lyckats klämma slangen och trots att jag pumpade upp däcket redan i bilkön i Lesjöfors så var det först nu det uppdagades.

Efter en andra frukost på tävlingsområdet och lite slappande var det dags för start. 14,3 grader i vattnet gjorde lika ont i ansiktet i Västerdalälven som i Rådasjön på Gothenburg triathlon senast. Men även denna gång gick det fint när väl starten gick. Jag satsade på att hänga på Nils Svenssons fötter men gjorde en dålig vändning runt första bojen efter 85 m och tappade en liten lucka som jag sen inte lyckades täppa till. Jag fick helt enkelt göra jobbet själv precis som Nils på andraplats och Björn som bara flög i iväg i starten. Jag gjorde en okej simning och låg efter denna 3:19 efter ledaren och 58 sek efter tvåan.

kul att kliva upp i den klassiska målportalen för Vansbrosimmet
Kul att kliva upp i den klassiska målportalen för Vansbrosimmet

Jag öppnade snabbt men kontrollerat genom att hålla ett öga på watten och hade en bra känsla från start. Kom ganska snabbt ikapp Nils och bestämde mig för att gå om direkt. Det blev dock inga lucka bakåt och efter 10-15 min gick han om mig. Därifrån fick jag slita för att hänga med i tempot resten av cyklingen. Björn ångade på i tät i en helt annan fart och näst snabbast gick vi. Mot slutet gick jag återigen om för att själv ha lite kontroll in mot växling. Jag kände helt klart av cyklingen men trodde ändå på att det skulle finnas krafter kvar i löparbenen. Tiden fram till ledning var nu nästan 11 min.

äntligen färdigcyklat
Äntligen färdigcyklat

Det var inte med några drömben jag lämnade växelzonen för sista gången, nej glutéerna var helt slut och krafterna likaså redan efter 5 km. Nils hade dragit ifrån och jakten bakom mig var i full gång. Jag insåg att jag snart skulle ramla av pallen och kanske mer därtill. Stallordern från Malin och övriga vid sidan av var att verkligen ta det lugnt vid stationerna och fylla på så mycket det gick. Johan Kärner som var närmast bakom plockade 2 min nästföljande 5 km och med de tre återstående minuterna var inte mycket att hurra över med dryga milen kvar…

2015-06-27 15.22.28
Går och samlar kraft…

Men något började hända i kroppen, gelén från vätskekontrollerna väckte liv i mig igen och jag lyckades trissa upp farten lite. Dessutom fick jag helt plötsligt syn på Nils igen som fått problem med kramp och helt plötsligt var jag på nytt uppe på 2:a plats. Krafterna kom tillbaka mer och mer, nu gällde det att ”bara” hålla i detta så skulle 2:a platsen vara i hamn. Nästa gång jag fick en indikation bakåt såg jag att Nils var borta och att Kärner inte hade plockat så mycket. Nu började jag äntligen känna vittring av mållinjen, med 1,5 km kvar fick jag en kort krampkänning i vaden som skrämde upp mig lite extra. Det enda som kunde ställa till det nu var just kramp. Så jag sprang så försiktigt jag kunde sista biten utan att tappa alltför mycket fart. Det räckte och med 1,5 min marginal bakåt tog jag hem 2:a platsen i tävlingen knappt 8 min efter Björn Andersson.

2015-06-27 16.09.25-1
Stor befrielse att korsa mållinjen

Så här ett par dagar efter tävlingen kan jag också konstatera att hälen svarade bra på loppet, jag var lite öm timmarna efter målgång men sen har det inte blivit mer av det. Hälsporren verkar vara på väg bort på allvar. Bara det är en seger i sig, 17 veckor efter cykelkraschen som först orsakade ett nyckelbensbrott och sen dessutom gav mig en hälsporre som följdskada. Nu har jag fyra veckor på mig att slipa formen mot Vätterchallenge och SM på hemmaplan. Jag ska göra allt jag kan för att komma så förberedd som möjligt. Sista två veckorna har jag dessutom semester så det kan inte bli annat än bra!

Tummen upp!
Tummen upp!

2 svar till “Race Report – Vansbro Triathlon”

  1. Snyggt! Och bra kört Erik.
    Kikade på resultaten och konstaterade att löpningen inte var på toppen av din förmåga denna gång men så är det ju med triathlon allt hänger ihop. Nästa gång kapar du 10 minuter på löpningen och vinner loppet lätt.

    10 000kr inkasserade då va?! 🙂 grattis

  2. Hej Erik, vad bra kört. Jätteroligt läsa och att fotproblemen ger sig. Grattis till ett fint lopp. Hälsa Malin, längtar träffa er igen.//Marie-Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s