Ironman 70.3 Mallorca – Race Report

Att åka till värmen och tävla i början av maj är ju ett perfekt sätt att dra igång säsongen på innan sommaren kommit till Sverige, i alla fall var det så jag resonerade. Men allt blir inte som man tänkt sig, prognosen sa regn och mycket regn blev det…

Publikhavet i ett regnigt Alcudia

I vattnet var det dock varmt och skönt, nästan 20 grader. Så när startskottet gick vid 07:55 kändes det bara kul att dra iväg. Jag valde dock den passiva rollen och kunde sedan avancera i fältet under första halvan. Det var lite dyningar men inget som ställde till det särskilt mycket. På hemvägen tappade jag lite mark i fältet igen och hade nog flyttat för många tankar till den stundande cyklingen. Klev upp som 27:a bland proffsen och totalplacering 32:a på tiden 26:05.

När väl våtdräkten åkt på var det rätt behagligt innan start – foto: Malin

Efter 700 m löpning upp till och igenom växelzonen kunde jag hoppa på cykeln och börja fokusera på watten. Jag kom igång bra förutom att jag kände mig lite småseg i baksida lår. Placeringsmässigt hände det inte så mycket, några omkörningar åt bägge håll. I utförskörningen tappade jag några onödiga minuter för att jag inte vågade släppa på. Det viktigaste var att få ett bra kvitto på helheten och att då riskera en krasch kändes det inte värt.

Väl nere på platten kunde jag köra på igen. Mitt flyt stördes dock av två andra herrar som ställde till det lite. Men de var för starka för att jag skulle kunna ställa av dem direkt. Jag vet också att jag inte ska lägga energi på sånt jag inte kan påverka, men den ena av dessa låg alldeles för nära framförvarande hela tiden och han tittade bakåt stup i kvarten för att, vad jag tror, kolla så att det inte var någon domare i närheten. När han dessutom tog en gel, kollade bak och sen hivar skräpet i vägkanten (förbjudet och idiotiskt oavsett) blev jag förbannad och sa något fult. Men i struthjälm hörde han nog inte det. Hur som helst blir jag så besviken på folk som fuskar, hur svårt kan det vara att hålla sig till regelboken?? Se till att träna bättre istället och bli så bra att du inte behöver använda de där fula knepen.

Nog om det, jag lyckades köra ifrån de två sista milen och sprang in i växelzonen som 24:a i klassen och 28:a totalt. Hade tiden 2:34:11 och tappade nästan 17 minuter på segraren på cyklingen. Inom 10 min hade känts mer rimligt..

In mot T2 – foto: Malin

Bara löpningen kvar då, delmomenten där jag i princip alltid faller i resultatlistan. Men senaste veckan har löpformen känts riktigt fin så jag gick för nytt pers. Mitt dåvarande var från Tjörn 2014 när jag hade 3:52 i snittfart. Utöver det har jag aldrig varit under 4:00/km. Känslan var bra, jag kände mig lätt och första milen flöt på bra. Jag fokuserade på mig själv och mitt tempo, tänkte att det var för tidigt för att bry mig om konkurrenterna. Det hände visserligen inte så mycket, en sprang om mig och jag plockade en annan. Slängde en titt på snittfarten och konstaterade 3:51. Det såg bra ut, jag tyckte jag hade krafter kvar och mentalt såg jag mållinjen hägra.

Med 7 km kvar kom jag ikapp han som tidigare sprungit ifrån mig och självförtroende steg ännu mer. Men han svarade direkt med att öka farten och vips var han borta igen i vimlet av löpare som nu var ute. Men jag höll fortfarande min fart och intalade mig själv att det gick bra. Jag plockade en eller två placeringar till och in mot mål gav jag vad jag hade för att få en bra tid. Med 200 m kvar får jag syn på honom igen (dagens kombattant) men det var lite för långt fram och över mållinjen var jag 2 sek bakom. Kollade på klockan och konstaterade en snittfart på 3:50. Kändes bra med en negativ split över halvmaran och ett nytt pers. Slutade 20:e i proffsklassen och med en age-group i 35-39 före mig blev jag 21:a totalt. Löptid 1:20:43 på den extremt platta banan (4 höjdmeter).

Bra känsla på löpningen, ett viktigt kvitto för resten av säsongen! – foto: Malin

Så summa summarum är jag nöjd med min insats, jag var hyfsat med upp ur vattnet (ca 3 min efter) och jag tror jag stod mig lite bättre fysiskt än vad tiderna visade på cyklingen. Framförallt så fick jag en självförtroendeboost på löpningen och ett kvitto på att jag är med igen efter fjolårssäsongens alla skador och motgångar. Debuten i proffsklass gav mersmak!

Sist men absolut inte minst; TACK för alla hejarop igår, det värmer mer än ni förstår. För varje hejarop går nästa 100 m hur lätt som helst!

Det var molnen som kopplat ett grepp över Mallorca denna helg – foto: Malin

Nu lägger jag allt fokus på SM Vansbro och IM 70.3 Jönköping som bara är två månader bort! Nästa tävling är annars Växjö om tre veckor, hoppas vädret här hemma håller i sig så kan det ju bli riktigt behagligt…

2 svar till “Ironman 70.3 Mallorca – Race Report”

  1. Grattis till ett kanonrace och en kul och läsvärd summering från loppet.
    Såg att Andreas L. vek ner sig och kom inte till start. Ser fram emot att få se er i Vansbro i sommar.

    Ha de gôtt
    Dennis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s