SM Medeldistans Vansbro – Race Report

1900 m i en förhållandevis varm Västerdalälv blev en riktigt lyckad historia, jag tryckte det jag hade bort till första boj som låg 300 m upp i älven. Kom in helt okej men strax efter rundningen simmade jag ifrån de som var runtikring mig och hamnade själv. Såg att jag gick jämnt eller till och med tog lite på framförvarande och efter att ha simmat nedströms några hundra meter till kom jag ikapp Oskar Djärv. När vi gick uppströms igen efter drygt halva loppet försökte jag gå ifrån i eget ”spår” men det hände inte mycket så gick in bakom Oskar igen. Nu hade vi även hämtat in Nils Svensson. Sista biten gjorde de några fartökningar som jag med nöd och näppe klarade av. När jag sprang mot cykeln tyckte jag speakern sa att jag låg 10:a, vilket lät sämre än väntat. Så var dock inte fallet, jag klev upp som 6:a och efter växel ut på cykeln låg jag 4:a vilket jag fortfarande inte förstått.

img_4153
In mot det klassiska målet för Vansbrosimningen strax bakom Nils Svensson och Oskar Djärv

Drog iväg på cykeln taggad att göra ett bra lopp och för första gången ha ganska bra koll på mina watt och på så sätt kunna genomföra ett väldisponerat lopp. Allt kändes bra trots att Djärv svepte om mig och efter en stund även Fredrik Bäckson. Jag hade såklart gärna cyklat lika fort men kände mig inte riktigt mogen för det. Det enda som bekymrade mig var att jag ”bara” cyklat om en person och alltså fortsatt trodde att jag låg ganska långt ner i listan. Grubblade lite på vilka som egentligen låg där framme.

img_6443
Ut på cykeln

Så kom George Bjälkemo ikapp efter 30-35 km men han körde inte speciellt mycket fortare än mig, så jag valde att försöka hålla samma tempo 12-15 m bakom. Arrangören hade markerat ut 12 m sträck vid varje 5 km markering vilket var riktigt bra för att få hjälp med att stämma av luckan fram. Så borde det alltid vara! Jag som är livrädd för att fuska kunde nu ligga närmare än jag hade vågat annars då jag förmodligen legat på närmare 20 m annars. Vid varvningen efter första varvet började jag ana att jag nog låg rätt långt fram, det verkade inte vara så många andra före vad jag kunde se. Håkan lät dessutom lite för positiv när han hejade för att jag skulle ligga runt 10:e plats. Han är alltid positiv, men han lät mer imponerad än vanligt 🙂

img_6867
Ut på varv 2, här kände jag mig ruskigt stark! foto: vkvcoaching

Det kändes kanon där bakom George och helt plötsligt tog vi in på Djärv där framme, jag tänkte jag skulle trycka på sista 2 milen och gå om men när han George ökade själv valde jag att stanna där bak. Körde om Djärv med dryga milen kvar och in mot den knixiga avslutningen blev George osäker så då körde jag om även honom. För var det någon som var förberedd inför tävlingen så var det jag. Jag kunde varenda meter av banorna efter mitt eget precamp veckan innan.

 

img_6879
Springer in mot T2 och hör till min förvåning att jag är 3:a. foto: Team Öhlund

 

Tättrion Joel Vikner (som krossade på simningen), Patrik Nilsson och Fredrik Bäckson var fortsatt före och inget jag lagt några tankar på under andra halvan av cyklingen. Men efter att ha slängt på mig löparskorna hörde jag att jag låg 3:a (?!?). Patrik Nilsson hade tydligen klivit av pga kramp. Helt plötsligt var jag med i medaljstriden och jag kände mig dessutom stark. Första kilometrarna rullade på fint och jag höll min plan på 3:45 min/km. Bjälkemo var snart ikapp och svepte om ännu snabbare och förpassade mig till fjärdeplatsen men sen såg det ut att vara en helt ok lucka ner till Djärv som var närmast bakom. Nu slog dock tröttheten till som jag inte känt av innan och så fick jag stark håll uppe på det. Joel Vikner började gå så jag sprang om honom och var uppe på 3:e plats igen men nu gick det inte fort. Halvt dubbelvikt kämpade jag mig framåt efter bara 6-7 kilometer. Djupa lugna andetag tog mig tillbaka till löpning igen men fortsatt ganska trevande och efter halva löpningen svepte Djärv om igen och snart efter det Sebastian Björklund också.

img_6817
Här var jag fortsatt pigg och kände mig stark efter första loopen på löpbanan

Jag sökte energi både mentalt och fysiskt men hittade ingenting. Alla fantastiska hejarop peppade såklart men jag hade svårt att vinna över mitt mentala ändå. Malin gav tydliga och bestämda direktiv om att jag fick ta och skärpa till mig och kanske att det till slut fick mig att samla kraft till den avslutande 6 km loppen. Jag lyckades i alla fall öka farten lite igen och hålla mig runt 4:00-fart. Nu såg jag ljuset i tunneln och möjligheten att slippa släppa förbi fler löpare. Jag gjorde en godkänd avslutning och var till slut bara 1:10 från bronset. I år var jag dryga 8 min efter Bäckson jämfört med förra året när det var nästan 12 min mellan oss.

Äntligen målgång drygt 4 timmar efter start

img_6476

Pustar ut efter målgång, öm och trött i benen…

img_6480

Gratulerar en välförtjänt svensk mästare som försvarade sin andra raka titel!

img_2113

Och så lite peppande ord från Malin

I det stora hela är jag nöjd med min insats, jag simmade riktigt bra och satte dit en bra kontrollerad cykling som höll mig med i medaljstriden med en bra känsla i kroppen. Jag slet inte alls så som jag gjorde under hela förra året och ändå cyklade jag ca 3 min snabbare på den här banan. Jag är också nöjd med att jag höll min plan under sim, cykel och början på löpningen. Den höll inte men jag gjorde som planerat. SM går i Vansbro även 2017, jag kommer tillbaka!

img_6728

Nästa år ska jag upp(?) på den där pallen

STORT tack för alla lyckönskningar, hejarop och alla andra sätt ni peppar och burit fram mig! Det är mäktigt och väldigt lyxigt! Måste rikta ett extra tack till Team Öhlund som dök upp från ingenstans och skrek ute längs löpningen, vilken överraskning!

Tack också till mina sponsorer och samarbetspartners!

IK Hakarpspojkarna
Mighty Sport
TriFit
Argon 18
Öster Cykel
Susanne Dalsätt
Salming Running
Personligprofil.se
Jsonized
Aktivists
Lyckes Optik (Synsam)
Fodax
Jönköping Energi
Mirakeldesign

 

Ett svar till “SM Medeldistans Vansbro – Race Report”

  1. Vilken härlig sammanfattning, där du tagit fram mycket positivt att ta med inför komma de lopp 😊👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s