Ironman 70.3 Jönköping – Race Report

Efter en veckas semester med så lite träning och triathlon som möjligt är det nu dags att komma igång med andra halvlek av säsongen 2016. Jag och Malin har passat på att turista på hemmaplan med bland annat besök på Gunillaberg, Tabergstoppen och Tändsticksmuseet. Kan varmt rekommendera ett besök på det sistnämnda. Men som sagt nu är det dags att börja fokusera igen och tänkte inleda med att summera dagen då IRONMAN kom till stan.

Semesterliv; minigolf på Tabergstoppen

En fin tradition jag brukar ha är att sätta min bästa simning någonsin här i Munksjön vilket såklart kändes gott att ha med mig ut i vattnet inför start. Jag plaskade runt lite nervöst innan det var dags att rada upp mellan startbojarna. Valde att lägga mig i högerkanten, med nästan 900 m rakt fram kändes det som det kvittade att ha yttersväng och att jag istället kunde tjäna lite utrymme på detta. Kom iväg bra, några snabbsimmare låg även runt mig men ingen som jag riktigt lyckades hänga på. När vi närmade oss första rundningsbojen tryckte jag på lite extra och drog ikapp och förbi de som var i närheten av mig. Fortsatte attackera och fick dra själv därifrån och in, förutom en kort sekvens när snabbaste tjej kom ikapp mig (de startade 1 min bakom) som jag lyckades följa 50-100 m. Simmade i alla fall runt banan på 25:32 vilket är nytt personbästa på distansen. Kul att återigen simma snabbt i Munksjön! Jag mötte Andreas Dreitz (blivande segraren) även på Mallorca i våras och då var jag 2 min efter honom upp ur vattnet, nu var det endast 1 min.

Bra sim, bästa någonsin

Drog ut på cykeln över Rosenlund och tog kommandot eftersom jag kunde de knixiga svängarna utan och innan. Fortsatte bort förbi lägenheten och uppför Ådalsvägen, Huskvarnas grymma serpentinbacke. Höll ett stabilt tempo när Bjälkemo dök upp strax innan toppen, han uppmanade mig att hänga på och jag var inte sen att göra detta. Rullade på fint första milen och vid minsta oklarhet tog jag täten eftersom jag visste att det bara var att trycka på. Vi blev ett ganska stort gäng, uppskattningsvis 6-7 stycken. Började tveka på om det gick lite väl hårt och när så även Bäckson svepte om gick det ännu fortare. Jag valde min egna pace vilket jag ångrar i efterhand, för därifrån och in var det övervägande motvind och ändå tappade jag bara 1,5 min in till växel. Förmodligen hade det räckt att bara trycka hårt några kilometer till så hade jag varit med. Lesson learnd! Om jag använder Dreitz som referens igen, på Mallis var jag 17 min (!) efter och denna gång var jag slagen med 10 min. Den blöta backiga banan på Mallorca gick inget vidare för mig den gången, men helt ok insats nu.

Helt ok cykelinsats med mersmak

Känslan inför löpningen var ändå att jag hade mycket sparkapital och nu skulle minsann löpningen sitta. Det var svårt att inte tokrusa ut när folk skrek som galningar längs banan. Jag var hög på endorfiner men försökte fokusera på mitt. Jag höll bra ungefär halvvägs sen sa kroppen ifrån och jag fick verkligen bita i för att komma runt på slutet. Jag skiftade fokus och njöt ännu mer av publiken istället, viftade lite med armarna och fick världens respons. Det var verkligen grymt! Jag var nöjd med simningen på Mallis men desto mer nöjd med löpningen. Den gick riktigt fint! Då var jag 4 min långsammare än Dreitz på en 1:20 löpning, nu var jag 12 min efter och hade 1:26.

Inte min bästa löpning, men bästa publikstödet någonsin!

Stort tack för alla fantastiska hejarop den där dagen i Jönköping, det var coolt att köra Ironman på hemmaplan. Verkligen ett minne för livet, jag längtar redan till nästa år! Men det är massa skoj kvar av säsongen, först ut Olympiska SM i Umeå följt av Ironman 70.3 i Gdynia.

Pustar ut och snackar med gamla vänner, hemmaplanslyx!

Jag får fortsätta kriga vidare för att få ihop de tre grenarna på ett optimalt sätt, det är tufft och det går inte spikrakt uppåt. Men vem har sagt att det är lätt? Jag är fortfarande ganska ny i sporten, snart sitter det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s