SM Olympisk distans Umeå – Race Report

Årets sista SM är avklarat och det blev ett bra race även denna gång. Jag tycker jag har fått till alla SM rätt okej; 9:a på sprinten, 5:a på medeldistansen och nu 11:a över den olympiska distansen.

Simningen uppe i Umeå var speciell på flera sätt men mest pga att vi simmade nedströms i Umeå Älv som det är riktigt stark ström i. Så istället för de normala 1500 m var det förlängt till 1900 m. Hur man grundar det beslutet är för mig en gåta och lär förbli så, men så var det i alla fall. Vi tävlar ju en distans och inte en tävlingstid. Men jag ska inte vara den som är den, simningen gick sjukt snabbt så för att simningen skulle vara ungefär lika stor andel som vanligt var en förlängning nödvändig. Det som stör mig lite är bara att jag saknar sakliga grunder till ett sådant beslut. Men nog om det, jag simmade på 1:05 / 100 m vilket är bättre än mitt pers på 100 m. Så visst var det en mycket stor påverkan.

Det steg dessutom två grader i vattnet sista dygnet vilket gjorde att det blev våtdräktsförbud med 0,2 graders mariginal. Det inspirerade mig som trodde att det till och med skulle gynna mig lite. Av resultatlistan att döma kanske det inte blev så ändå, det beror nog på flera faktorer men jag lyckas inte heller nyttja strömmen fullt ut. Jag startade där det var mer fritt vatten och kom på så sätt inte ut i älven ordentligt där det skjutsade på som mest. En tätgrupp flög iväg och det kändes som jag var sist. Lite uppgivet försökte jag bara mata på, tror jag plockade ganska bra med platser och sen var det nog inte så illa som jag upplevde det. Klev upp ur vattnet som 14:e +1:47 på täten.

Formen kändes lite oviss men jag hoppades på bra cykelben. Kom iväg tillsammans med bland annat Rasmus Andersson och fick igång ett bra samarbete oss emellan. Vi cyklade ganska snabbt upp oss till andra klungan från placering 6 och nedåt. Jag kände mig ruskigt stark och ville komma loss tillsammans med någon ytterligare. Tyvärr var det ingen som var lika pigg på det och själv skulle jag aldrig hålla undan. Så det blev att ligga kvar i klungan och rotera runt. Vi samarbetade bra och tog stadigt på täten. På slutet plockade vi in Axel Ek och hade nu placering 5-11 i gruppen. När vi cyklat färdigt hade vi bara 22 sek upp till tätkvartetten och jag kunde tillskriva mig snabbaste cykeltid. Alltid något att ta med mig även ifall det inte direkt är något man har glädje av när det är dags att springa.

Jag tog strumpor inför löpningen, ville inte riskera skavsår inför Polen om 14 dagar. Tappade något på gänget och klarade inte heller av deras öppningsfart. Jag fokuserade på mitt och märkte snart att fältet splittrades. Det kändes som att jag nog skulle kunna plocka in några innan mållinjen. Men Sebastian gånger 2 (Björklund och Norberg) kom snabbt bakifrån. Jag höll ihop min löpning bra, jag sprang kanske inte superfort men jag hade ingen svacka och avslutade sista varvet (av fyra) med min snabbaste varvtid. Jag kom ikapp två löpare men blev också omsprungen av både Björklund och precis innan mållinjen även Norberg. Slutade därmed 11:a i mål.

Länk till resultatlistan

Jag hade hoppats på ett lite bättre utgångsläge ut på cykeln men jag hade knappt vågats hoppas på en så bra cykelform. Synd att jag inte lyckades komma loss ur gruppen, då hade jag kunnat placera mig lite högre upp i listan. Men jag höll hela vägen på löpningen och tar med mig det som ytterligare ett gott resultat. Det var dessutom en kanonfin sommardag vilket var varmt välkommet efter många regniga och kalla tävlingar. 

Sammanfattningsvis var det en bättre helg helt enkelt!

Ingen SM-bild men en härlig cykelbild från en annan fin sommardag

Ett svar till “SM Olympisk distans Umeå – Race Report”

  1. Hej,
    Tack för en intressant racerapport, det är alltid kul att läsa hur det är inifrån loppet när jag är på publik sidan. Håller med om att förlängningen av simningen är en intressant fråga att diskutera.
    En olympisk distans skall ju vara en bestämd längd och inte en bestämd cirka tid. Detta på en SM-tävling!!. Jag tycker inte att detta är en seriös inställning. Rent av förlöjligande. Tänk om skidåkare på SM 5-milen kör 4-mil när det är trögt före och 6-mil när det är kanonföre för att få ungefär samma tid.
    Lycka till i Polen
    Dennis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s