Friskt vågat hälften vunnet – Tjörn Race report

Inför sista tävlingen på svensk mark kände jag att jag verkligen ville ge mig själv chansen att utmana alla mina konkurrenter, även de som jag historiskt inte haft någon chans emot. Jag tittade lite på resultaten från förra året och noterade att Karl-Johan Danielsson (KJ) simmade och cyklade fortast av alla och verkligen utmanade George Bjälkemo (som vann) in på mållinjen. Såg att en sån som Nils Svensson, som jag simmat jämnt med några gånger, bara var 30 sek efter KJ upp ur vattnet. Själv hade jag inte min bästa dag och var ca minuten efter på simningen den gången.

Jag bestämde mig för att försöka överträffa mig själv på simningen och vara så nära KJ som möjligt, en halvminut bak kunde jag kanske täppa till första milen och sen dra nytta av honom som farthållare. Cykelformen har verkligen känts bra sista tiden så den skulle absolut kunna räcka till årets bästa cykling. Senast i Polen gick jag hårt på cykeln och kunde ändå springa fort, så jag tänkte att jag måste våga lite till. Så länge inte gränsen är nådd gäller det att fortsätta pressa och satsa.

På tävlingsmorgonen pumpade jag mig själv med självförtroende mot en offensiv simstart, försökte värma upp men fick panik bland brännmaneterna och fick nöja mig med att komma igång på land. Starten gick och jag kom iväg bättre än någonsin tidigare, jag var verkligen med i matchen! Vi drog iväg runt första bojen och jag låg 3-4:a med grepp om absoluta täten. Tyvärr blev vi stoppade då vi simmat fel!?! Luften gick ur mig som en punkterad ballong.. Jag ställde om ganska snabbt ändå och började simma åt rätt håll. Kom snabbt ihop med KJ och kände att jag var med i matchen igen. Efter 5-10 min var vi uppe i spets igen och av med trängseln som skapades i kaoset. Jag var återigen där jag drömt om och med lite bättre navigering lyckades jag gå upp i spets med 300 meter kvar. Jag gick hårt in och lyckades vara först upp ur vattnet, vilken känsla! Nu var jag med!

Stack iväg på cykeln och körde själv första 15-20 km innan KJ körde om mig. Därifrån in till varvning var det ömsom jag och ömsom KJ som låg i spets, Nils Svensson som var med till en början försvann bakåt och det såg riktigt bra ut. Men strax innan varvning sätter KJ upp ett tempo som inte fanns i mina ben och jag fick släppa iväg honom. Han försvann snabbt och jag tänkte att det nog skulle bli många minuter fram till honom. Jag fortsatte dock hålla tempot själv så försökte mata mig själv med lugn och positiva tankar på att jag trots allt gick riktigt fort.

28669590073_78b2ab9e4b_o
Först ut på cykeln, KJ syns hoppa på borta i vänsterkanten

Mitt ute på andra varvet kom Fredrik Bäckson (dubbel svensk mästare på distansen) ikapp mig och jag tänkte att den här gången ska han minsann inte bara svepa förbi som på alla andra lopp i år. Det gick fint och jag höll samma fart resten in till växel där det också visade sig att KJ bara var 30 sek före. Jag var med i spets och bakåt var det en ganska stor lucka.

Men ut på löpningen gick det allt annat än bra, jag mådde riktigt illa men försökte ignorera detta och hoppas på att några minuter löpning skulle få det att släppa. Jag kunde konstatera att jag lyckats med min plan då jag hade 3-4 min ner till jagande löpare med bland andra Nils Svensson, George Bjälkemo och Sebastian Norberg. Jag fortsatte kriga men kroppen ville inte mer den dagen och efter ett par toabesök avbröt jag loppet. Självklart besviken över att det inte gick men samtidigt ruskigt nöjd över mitt genomförande fram till löpningen.

28669482793_5261a73d08_o
Ut på löpningen sa det stopp direkt.. Nästa gång håller det!

Man måste våga för att vinna och det gjorde jag på Tjörn, jag vågade! Nu blir det ingen mer tävling mot dessa herrar förrän nästa år, men självklart kommer jag fortsatta på inslagen väg och då ska jag även ha utvecklat min löpning ett par snäpp. Nästa gång sitter det!

7 svar till “Friskt vågat hälften vunnet – Tjörn Race report”

  1. Tack! För det första så stämde inte banan med kartan som vi fått innan start. Sen skulle det vara en ledarkanot i täten men den såg jag inte så kan inte svara för det. Men rörigt var det i alla fall..

 1. Bra kämpat! Försökte hejja igång dig på löpningen men du såg inte ut att små så bra. De skulle tydligen ändrat simbanan på morgonen men det missade även jag och när ni simmade fel sprang alla som var kvar på land och frågade vart man egentligen skulle simma.. Tråkigt när sånt händer men du var först upp ändå 🙂
  Fråga: Hur ser energiintaget ut för dig under cyklingen?

  1. Hej Philip,

   Tack! Jag var nog tyvärr inte så mottaglig där på Tjörn, gick liksom inte att springa 🙂 ja det ändrade på morgonen, synd för det ställde ju till det en del. Jo det var skönt att ändå vara först, blev nog rätt bra utdelning för mig ändå. 🙂

   Jag kör 110-120 gram kolhydrater per timme under cyklingen. Det funkade kanon i Polen men tyvärr inte på Tjörn. Tror jag fick i mig för lite vatten på Tjörn och därför blev det lite för hög koncentration jämfört med i Polen där jag fick i mig ca en halvliter mer vatten.

   Hur gick det för dig på Tjörn?

   1. Intressant att höra strategin i den fjärde grenen 🙂
    För mig gick det riktigt bra och sprang halvan på negativ split vilket alltid ger en skön känsla 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s