En helg i skogen

I helgen som gick var det dags för min årliga skogsvisit, först medeldistans-DM i orientering följt av John Bauer Trail Run. Det gick väl inte riktigt som jag hoppats men jag tog ändå med mig en vinst i bagaget.

Medeldistans i orientering är för er som inte är bevandrade i dessa termer något kortare än en medeldistans i triathlon. På elitnivå är det 35 min beräknad segrartid men på lite mindre tävlingar brukar det snarare hamna runt 30 min. När jag lade om till triathlon 2014 lyckades jag ändå klämma in 10-mila på våren i förstalaget där jag sprang riktigt bra och på hösten medel- och stafett-DM där jag också sprang helt okej. Förra året körde jag ovan nämnda terränglöpning följt av långdistans-DM (ca 70 min på mindre tävlingar) samma helg och klarade precis jumboplatsen. Så i år var förhoppningen bara att orientera tekniskt stabilt och ha kul.

Jag genomförde ett helt ok lopp för att knappt ha orienterat på 3 år dvs ganska ringrostigt och halvkassa kontrolltagningar men aldrig större misstag än 30-40 sek. Sammantaget blev det dock en hel del småmissar som blev tid i slutändan och kanske något trötta ben efter en veckas förkylning och helt avsaknad av terränglöpning i övrigt. Jag blev 10:a många minuter efter Ludwig Ljungqvist som vann. Men jag hade ändå en trevlig upplevelse i skogen och fick träffa många gamla orienteringsvänner, så det var en lyckad dag! RESULTAT

29371008101_6ba617ba43_o
Summerar ett något ringrostigt men roligt orienteringslopp

På söndagen väntade sen terrängloppet vid IKHP-stugan som jag hade betydligt högre förväntningar på. Förra året gick det riktigt bra där jag kände att jag kunde kriga och trycka på hela vägen. Den här gången öppnade jag ganska friskt för att sedan hålla igen i de tuffa stigningarna som började redan efter en dryg kilometer. Det blev dock lite för tufft och jag fick slå av en aning på tempot och kunde inte alls kriga mot fjolårstiden trots bättre förhållanden. Det kändes extra surt när segertiden väl landade inom minuten från min tid i fjol.

28826946464_293b3d8491_o
Efter 1,5 km passerade vid skidbacken första gången, hyfsat pigg här i alla fall. foto: vkvcoaching

Jag tuffade på och hamnade ganska ensam på 3:e plats redan efter 7-8 km. Därifrån och in försökte jag hålla ihop det bra även ifall jag inte hade det där sista trycket. Banan mätte 22,2 km och efter 19 av dessa fick jag plötsligt ont i hälsenan och fick börja gå. Jag tänkte avbryta och gå hem trots att jag nästan var i mål men efter att ha gått en liten stund klingade det av och jag bestämde mig för att jogga vidare. Jag hade ju fortfarande min 3:e plats och på sista kilometern fanns ett bergpris jag var sugen på, snabbast uppför liftgatan i Strutsabacken. Det gick helt ok att springa vidare så jag laddade på uppför backen i hopp om att i alla fall vinna något denna helgen. Jag lyckades ha dagens snabbast tid och ta hem ”årets bergatroll”, en handgjord statuett av Boine Ek. Kul för en backälskare som mig! RESULTAT

foto: vkvcoaching

Jag har valt att lyssna på kroppen i tidigt skedet även denna gång (även ifall jag inte bröt loppet) och har varit och kollat upp hälsenan på Medic Rehab. Det är ingen stor överansträngning men den bör ändå respekteras och behandlas med ödmjukhet. Därför blev det löpförbud fram till imorgon och istället fokus på lite annat som behövs stärkas upp i kroppen. Kan ta ett inlägg om orsakerna till uppkomsten en annan gång, men jag hoppas i alla fall att det går fint att springa i helgen så att jag kan trappa upp lite klokt fram till min IM-debut på Mallorca. Det närmar sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s