Ironman 70.3 Jönköping

En vecka och en bebis senare ska jag försöka sammanfatta min livs häftigaste idrottsupplevelse, det är alltid lika svårt att tratta ner det till en lagom lång text så kanske dags att jag kommer till sak…

Förra året körde jag ju Vansbro (medel-SM) helgen innan Jönköping, dessutom gick jag all in med media under tävlingsveckan och var superspeedad konstant. I år valde jag bort Vansbro och körde istället Sprint-SM i Borås men med fullt fokus på Jönköping. Jag sökte inte upp media och höll mig borta från stan så mycket det gick. I år var det loppet jag fokuserade på och inget annat. Tyvärr har fotskadan förstört ganska mycket av uppladdningen och löpträningen har varit väldigt lättsummerad. Sim och cykel har däremot gått framåt vilket inspirerat mig till att kunna grunda bra och sen försöka överleva löpningen.

Dags för race, sjukt taggad och sugen på att simma som en tok. Alla mina bassängtider under vintern talade för ett nytt PB vilket brukar vara tradition för min del i Munksjön. Starten går och jag tänker att jag kör allt jag har rakt fram och söker fötter efter någon hundring. Chockad dock av att alla simmar så sjukt fort(!) och jag känner mig riktigt dålig. Försöker bita ihop och eftersom jag tycker täten drar snett fortsätter jag på min linje. Stör mig dock på en simmare som ligger höger om mig och simmar på mig stup i kvarten, 900 m rakt fram ska inte behöva vara trångt när man är ca 15 simmare på startlinjen…

Det blir inte bättre än att jag får göra hela simningen själv, det är två som drar om mig men jag lyckad inte ansluta. Simmar igenom på 26:18, 49 sek från personbästa och 11:e man upp ur vattnet, 1,5 min sämre än jag siktade på..

Inte från Ironman men från en simtävling i samma sjö veckan innan – foto: Jönköping Openwater

Ut på cykeln var fokus 300 w, jag har klarat det en gång tidigare men det var i platta Vansbro förra året och det var för tufft då. Hade något liknande första 9 milen på Lanzarote i maj vilket var för tufft för den distansen men nu kändes det görbart. Svepte om ett par konkurrenter direkt genom stan men försökte sen lugna ner mig och hålla min plan. Började närma mig ett par killar till och i utförsbackarna ner mot Ramsjöholm drog jag nytta av min hemmaplan och vågade satsa mer och passerade. Såg ganska snart att de tänkte hänga på ett tag.

Ner mot vändpunkten mötte jag ledarbilen och började jag räkna konkurrenter och konstaterade att jag var uppe på 5:e plats. Med pigga ben kändes det väldigt inspirerande.

Upp mot halva cyklingen hade jag fortfarande de andra på släp och visste att det väntade motvind runt hörnet. Satte därför in en växel till och körde hårt i backarna förbi Vireda och blev av med dem. Såg att jag plockade på 4:an också. Jag fortsatte dock hålla mig till planen och gick tillbaka till min planerade tävlingsfart. Någon mil senare kom en av de jag ställt av ikapp och körde om och själv var jag ganska nöjd med det. Gott att slippa borra själv hela vägen. Kändes fint in till stan och när det blev lite knixigt igen tog jag kommandot och vid Elmia var jag uppe på 4:e plats. In mot T2 lugnade jag ner mig och skiftade fokus mot löpningen. Cykelspliten landade på 2:12:37, 3,5 min snabbare en förra året och snittwatten blev till slut 310 med förhållandevis pigga ben kvar till löpet.

På väg hemåt genom Huskvarna – foto: Bengt-Olof Stockhem

Förra året hade jag fantastiskt publikstöd så förväntningarna var höga på att få uppleva något liknande i år. Jag slängde på mig löpskorna och tog med mig ett gäng gels och gav mig iväg. Rätt ut på Östra Storgatan och kunde inte tro mina ögon (och framförallt öron). Det var helt galet vilket tryck det var. Packat med folk på båda sidor kravallstaketen som hejade och skrek så jag trodde jag skulle bli döv. Bestämde mig för att njuta men bespara mig att ge respons och istället fokusera på min löpning. Så ifall jag såg lite tråkig ut berodde det på det, jag var tacksam och glad för alla hejarop jag fick!

Första varvet kändes helt okej och jag höll mig på 3:55 i snitt, hade hoppats kunna ligga på 3:50 men det fattades lite tryck i löpmuskulaturen. Varv två dalade snittet och jag försökte mest bara hålla i, kom ikapp Johan Linhart som skrek på mig att öka och slutade springa i distansfart… Tappade honom ut på tredje men släppte honom inte ut sikte. Det började närma sig slutet när klubbkompisen Oskar Bernström sprang om och gav lite peppande ord. Inte långt kvar men jag tog varenda vattenmugg jag kom åt och tog faktiskt ett par gångsteg vid kontrollerna. Genom stan försökte jag kräma ut det som fanns kvar och gav mig den på att passera både Johan och Oskar innan mål vilket jag lyckades med precis i Rårdhusparken. Tackar publiken på upploppet och faller ihop efter mål. Lättad över att vara i mål och nöjd över att ha cyklat så bra.

Ingen önskelöpning denna gång, men ingen genomklappning – foto: Bengt-Olof Stockhem

Det kändes rätt gott att ta emot den där medaljen också, jag har börjat uppskatta dessa mer och mer efter att ha fått bryta ett och annat lopp pga skadebekymmer. Är jag bara hel och frisk är det inte medaljen jag sliter för, men kroppen ska ju hålla också och det är varje medalj ett bevis för.

Min samling IM-medaljer, siktar på två till i år; Kalmar och Barcelona

Efter tävlingen har jag inte tränat en meter, vår kära son Einar valde ju att komma ut i onsdags och allt fokus har varit på honom och Malin. Det känns underbart att ha blivit pappa och jag vill passa på att tacka för alla gratulationer. Einar mår bra och vi lär oss mer och mer om hur vi ska ta hand om honom på bästa sätt. Annars är det superhärligt att bara sitta och titta på honom eller såklart ha honom i famnen. Kommer nog bli en och annan ”Einarbild” på instagra  Jag börjar sakna träningen så nu ska jag snart ut på ett första löppass, förberedelserna mot Kalmar ska igång!

Avslutningsvis en bild på Einar såklart

Ett svar till “Ironman 70.3 Jönköping”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s