Cykeltest i dubbel bemärkelse

För ett par veckor sedan gjorde jag ett cykeltest på Concept Education här i Jönköping. Ett tröskeltest samt VO2max en varm och skön vårdag, dvs väldigt svettigt inomhus… I fredags gjorde jag ytterligare ett test av lite mer njutbar karaktär då jag plockade ut min nya hoj på en premiärtur på stan, solsken och gott väder denna gång också!

Jag gillar verkligen att köra tester, det är både ångestladdat och roligt på samma gång. Eftersom jag aldrig testat på tröskeltest på cykel innan kunde jag dock gå in med en något lägre grad av prestationsångest. Ett värde på VO2max hade jag ju dock att gå på från förra året när jag var där och maxade på löpbandet. Tröskelbiten testades genom att cykla 4 min åt gången på olika watt, efter varje intervall mättes mjölksyran för att hitta tröskeln. Det blev några stick och intervaller innan detta var klart. Känslan var oväntat bra i benen och jag kunde trycka watten utan större bekymmer. Resultatet var bra, över 300 watt, vilket i alla fall Christian tyckte var godkänt. Så utan att ha någon erfarenhet av watt får jag vara nöjd med det. Testet avslutades sedan med 4 min max, med en mask på som mätte syreupptaget. Instruktionen var att utveckla så bra wattsnitt som möjligt på 4 min. Jag försökte öppna kontrollerat, hålla i utan att vägga och sen spurtade jag ännu mer sista minuten. Det var gruvligt jobbigt och jag trodde inte jag skulle klara att köra 4 min.. Men det gick och syreupptaget mättes till ett värde strax över min gamla PB på löpbandet. Med tanke på att man normalt presterar något sämre på cykeln än på löpbandet var det ett riktigt fint kvitto. Nu återstår bara att översätta detta på en riktig cykel utomhus, vi får väl se hur det går när säsongen drar igång!

Men som sagt, detta var ju inte det enda test jag gjort senaste tiden. Jag är äntligen ägare av en tempocykel, en Cannondale Slice med Zipphjul från Öster Cykel. Det var en häftig och ovan känsla under fredagens cykeltur, nästan som att lära mig cykla på nytt. Men efter en timme kändes det kanon och det var en fröjd att känna på fartvinden. Det ska nog kunna gå riktigt fort nu, bra testvärden och en cykel i absoluta toppnivån. Nu gäller det bara att fortsätta träna på och ladda inför premiären. Under påsk blir det dessutom en vecka på Mallorca, det ser jag verkligen fram emot! Först ska jag bara kurera den förkylning jag precis åkt på, men det ska väl inte vara några konstigheter.

Cannondale Slice
Avslutar med en bild på min nya pärla!

3 svar till “Cykeltest i dubbel bemärkelse”

  1. Det låter verkligen lovande med så bra testvärden. Skall bli riktigt kul att se hur du kan få till det på nya cykeln, kommer säkert att gå fort. Blir också kul att se hur då står dig ”våra” cyklister på Mallorca

  2. Låter bra! Men varför vila mellan varje mjölksyraprov dvs var fjärde minut? Och inte trampa på? Måste ju vara lättare att få högre watt/tröskel med vila emellan eller? Så körs inte tester på andra ställen vad jag vet. Intressant.

    1. Intressant reflektion, stämmer säkert. Jag tyckte att värdet blev bättre än förväntat (efter att ha fått sätta det i relation i efterhand) så det är säkert en orsak till resultatet. Pauserna mellan 4min tog kanske 10-20sek och låg nog i en teknisk brist. I och med att jag körde 4min intervall på cykeln så fick vi wattdata sammanfattat varje gång. Men visst den tiden fick ju min kropp chansen att omsätta ev mjölksyra. Kan ingen teori bakom iofs, kanske finns det någon bra anledning till att man kör 4min? Men men, det blir upp till bevis i sommar, då spelar testerna mindre roll 🙂 dock bra att göra samma varje gång för att jämföra min egen utveckling. Jämförelsen mot andra är inte fullt lika relevant i testmiljö..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s