3 cybersäkerhetstips du inte får missa

Tyvärr är det många som begår misstag när det gäller cybersäkerhet. Detta medför självklart många risker, exempelvis att du förlorar filer och information, men du kan även bli av med pengar, din identitet och mycket mer. Därmed är det av yttersta vikt att du tar cybersäkerheten på allvar.

Det finns en hel del saker som du kan göra för att skydda dig, varav av en stor del är att du helt enkelt ska undvika vanliga misstag. Det är precis detta vi ska titta lite närmare på i den här artikeln. Häng med!

3 cybersäkerhetstips som ökar din säkerhet online

Nedan är våra bästa exempel:

Skapa säkra lösenord

Du bör alltid se till att du skapar säkra lösenord för de tjänster du använder online. Inom vissa branscher är det vanligt att man loggar in med BankID, vilket ger ett bra grundskydd. Detta är vanligt inom spelbranschen, vilket gör att du slipper oroa dig för att bli lurad eller hackad när du spelar casinospel. Här loggar du in helt säkert och kan på så sätt istället fokusera på det roliga.

Men när BankID inte erbjuds får du istället skapa egna lösenord, och då rekommenderar vi att du åtminstone uppfyller följande punkter:

  • Minst 12 karaktärer långt
  • Blanda små och stora bokstäver
  • Använd symboler
  • Håll dig borta från ord
  • Gör lösenordet så slumpmässigt som möjligt.

Du bör heller aldrig använda samma lösenord till flera tjänster.

Klicka inte på okända länkar

Det är lockande att klicka på de länkar som kommer via mail, inte minst när de kommer tillsammans med en intressant text. Vi rekommenderar dock att du avstår från detta. Anledningen till detta är att det är ett vanligt tillvägagångssätt som de cyberkriminella använder för att komma åt dina uppgifter, filer eller pengar.

Du har väldigt lite att vinna på att klicka på en länk, men har allt att förlora. Om du trots detta måste klicka på en länk rekommenderar vi starkt att du kontrollerar dess legitim både en och två gånger.

Nedladdning av okända program eller appar

Det kan vara svårt att veta vilka program och appar som är säkra att ladda ner. De flesta appar du hittar i offentliga butiker, exempelvis App Store, är säkra. Det har dock förekommit ett flertal osäkra appar i dessa butiker, därmed bör du vara på din vakt även på dessa platser.

När det gäller hemsidor är det aningen svårare att bedöma dess säkerhet. Vi rekommenderar att du endast laddar ner program från väldigt kända platser, samt att det är deras officiella programvara.

Här kan du även ta hjälp av forum eller liknande. Många har delat med sig av sina tidigare erfarenheter, något du kan använda för att ta ett beslut för de program eller appar som du är intresserad av.

 

Senaste inläggen