Liam Norberg – från ung rebell till frälsningen

Vi som var unga på 1980- och 90-talen minns Liam Norberg för sin medverkan i några av de mest ikoniska filmerna från den tiden. Vi minns också rubrikerna som behandlade hans mer ljusskygga karriär samt fängelsestraff. Men vad blev det av den begåvade killen utanför fängelsets murar? 

Snabba fakta om Liam Norberg:

Vem?Liam Norberg
Var bor Liam?På Österlen i Skåne
När är Liam född?30 december 1969
Familj?Gift med Sofia Zouagui

Liam Norberg – en populär bad boy 

Liam växte upp i Stockholmsförorten Hagsätra och sysslade med kampsport och graffitimålning tills han började hänga alltmer med kriminella killar som han såg upp till. Liam började med att göra småbrott, något som skulle komma att eskalera över tid. Han har själv sagt att han inte kom från en speciellt trasig bakgrund. 

Tillsammans med bland andra Paolo Roberto och andra ur sitt gäng blev han tilldelad en roll i kultfilmen “Stockholmsnatt” 1987. Men det var i “Sökarna” 1993 som hans kändisskap tog fart på allvar. En klassisk scen var när Liams karaktär Jocke sitter i bar överkropp framför spegeln och poserar med ett vapen.

Liam var ett tacksamt skådespelarval när det gällde att rollbesätta filmer som beskrev hur det var att stå utanför samhället, som i filmerna “Nio millimeter” och “Under ytan”. 

Liam Norbergs ljusskygga liv

Liam förknippas ofta med ett förortsgäng som kallades “Örngänget” som leddes av en viss Milan Sevo och där både Liam och en annan skådespelare, Dragomir Mrsic, ska ha ingått. Liam har uttryckt att han ansåg att att råna och spränga kassaskåp var som att ta från samhället, som ett slags Robin Hood-ideal. 

Gotabanken i Stockholm rånades 1990 och rånarna lyckades komma över 930 miljoner i värdepapper, vilket är det största bytet i svensk historia. Liam kunde först inte kopplas till detta rån, men i samband med att han åtalades för ett värdetransportrån tre år senare, kunde polisen med hjälp av DNA och teknisk bevisning knyta honom till båda rånen och han dömdes till över tio års fängelse för dessa. Dock släpptes han fri år 1999, efter att ha avtjänat sex år av straffet.

Liam Norberg – föreläsningar, konstnärskap och tro

Under den sex år långa fängelsevistelsen så förändrades något inom Liam på djupet. Han började ifrågasätta sitt tidigare kriminella tankesätt och hittade en kristen tro. Han ville på något sätt ge tillbaka till de människor han skadat. I en intervju har Liam berättat att polisen missade att finna en gömma på tre miljoner kronor som han hade hemma – kanske bidrog också detta till att han kunde ägna tid åt att åka ut och föreläsa för ungdomar och berätta sin historia.

Liam har sedan han kom ut från fängelset skrivit och fått publicerade fyra självbiografier. Boken “Sökarnas tid – örnligan, nollpunkten, vägen ut” utkom 2013 och “Nästan framme” 2018. Han sysselsätter sig även som graffitikonstnär, ett intresse han haft sedan ungdomen. 

Detta visste vi inte om Liam Norberg:

  • Han har blivit svensk och nordisk mästare i taekwondo
  • Han startade en kampsportbutik med Paolo Roberto
  • Det finns en P3-dokumentär som heter “Rekordkuppen mot Gotabanken” men den handlar om ett annat rån mot Gotabanken som det är oklart om Liam var inblandad i

Liam Norbergs fortsatta karriär inom filmens värld

Liam har även fortsatt att underhålla sin filmkarriär, både framför och bakom kameran. Han var skådespelare i “Blodsbröder” 2005, en film som regisserades av Daniel Fridell som också regisserat “Sökarna”. Sedan spelade Liam i uppföljaren “Sökarna – återkomsten” ett år senare, som han också var med och skrev manus till samt regisserade. 

Liam nominerades till TV-priset “Kristallen” för miniserien “Tjock-Steffe” från 2018 som han varit med och producerat, som handlade om en kriminell entreprenör från Uppsala som Liam haft kontakter med.  

För kortfilmen “Mia” vann både frun Sofia och Liam pris för bästa skådespelerska och bästa regi vid Manhattan Film Festival 2022. Han regisserade även filmen med namnet efter Sebastian Staksets album “Medan vi faller” samt har varit involverad i en actionfilm som ännu inte släppts, vid namn “Syndikatet”.

Senaste inläggen