Kontakta oss

Blogg

Lina Axelsson Kihlblom – kändisrektorn

Publicerad

TEACHERRR

Hon har varit Sveriges skolminister men för de flesta blev hon känd som rektor. Lina Axelsson Kihlblom uppmärksammades i TV-serien Rektorerna för att hon som rektor lyckats styra och förbättra den problemdrabbade Ronnaskolan i Södertälje. Hon är även känd som den första öppet transsexuella personen i Sveriges regering.

Snabbfakta om Lina Axelsson Kihlblom

Född24 juni 1970
YrkeTidigare skolminister, jurist och rektor
Politiskt partiSocialdemokraterna
FamiljTvå barn med sin före detta man Roger Kihlblom

Lina Axelsson Kihlbloms uppväxt

Lina Axelsson växte upp i Kolsva i Köping. Hon föddes med en pojkes kropp men har sagt att hon alltid vetat att hon var en kvinna. Som ung gjorde hon mycket för att vara så feminin som möjligt. Ibland lånade hon kläder av sin mamma, hon tränade på att gå som en flicka och föra sig som en flicka.

När puberteten kom började hon träna hårt. Inte för att bygga stora, manliga muskler utan för att förbereda sig och sin kropp på den omvandling hon visste att hon en dag skulle göra. Hon gjorde stretchövningar nästan varje dag – musklerna skulle få en sorts feminin längd, inte vara stora och hårda.

Det var i 20-års ålder som hon tog beslutet att det var dags. De första hon berättade den hemlighet hon hållit på i hela sitt liv för var några nära vänner. Hennes föräldrar berättade hon det för först när hon skulle börja ta hormoner, då var hon ett år in i behandlingen. Föräldrarna var på en gång hundra procent stöttande och stod bakom sin dotter.

Karriären inom skolan

Det är imponerande hur mycket Lina Axelsson Kihlblom har hunnit med i sitt yrkesliv innan hon kom in i skolans värld som hon kanske är mest känd för. Till exempel har hon:

 • Varit jurist och jobbat med EU-rätt i Bryssel
 • Jobbat på ett IT-företag på Irland som marknadskommunikationschef
 • Arbetat som stenhuggare
 • Också har hon varit psykoterapeut

I skolans värld började hon som lärare. Rektor blev hon för första gången 2009, då på Enskede Byskola. Det var när hon två år senare var rektor på Ronnaskolan i Södertälje som hon blev känd för en större publik.

UR gjorde då en tv-serie som hette Rektorerna där de följde rektorer i svenska skolor. Lina Axelsson Kihlblom hade blivit känd för att hon lyckats vända trenden med skolans dåliga resultat. Från att 55% av eleverna gick ut skolan med gymnasiebehörighet lyftes siffran till 75% under hennes ledarskap.

Några år senare slutade Lina Axelsson Kihlblom som rektor men fortsatte att engagera sig för skolan. Hon har arbetat som både grundskolechef i Haninge kommun och därefter som förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamn kommun.

Annonsering

Lina Axelsson Kihlblom i medierna

Dokumentärserien Rektorerna blev så populär att det 2015 sändes en uppföljare på UR, Rektorn. Nu var Lina Axelsson Kihlblom den enda huvudpersonen, då man följde henne under hennes tid på Ronnaskolan.

2015 var karriärsmässigt ett stort år för Lina Axelsson Kihlblom och hon syntes mycket i media. Utöver den omtyckta dokumentären så var det samma år som hon gjorde sin författardebut. Hon debuterade med den självbiografiska Kommer du tycka om mig nu?

I och med boken blev Lina Axelsson Kihlblom inbjuden till intervjuprogrammet Skavlan. Det var i boken – och till viss del även så i intervjun i Skavlan – som Lina Axelsson Kihlblom kom ut som transperson för de stora massorna. Till och med Fredrik Skavlan och David Lagercrantz var ganska frågande i programmet, som om de nästan inte förstod vad det var Lina Axelsson Kihlblom sa när hon förklarade att hon fötts med en pojkes kropp.

Tyvärr har Lina Axelsson Kihlblom, precis som många andra transpersoner, fått utstå mycket hat och diskriminering på grund av den hon är. Sorgligt nog accepteras det inte av alla att låta människor vara sig själva. Det syns exempelvis i de spaltmeter av oförstående och diskriminerande kommentarer som skrivits om Lina Axelsson Kihlblom på internetforumet Flashback. Vi får hoppas att vi en dag kommer till en punkt när sådant inte längre skrivs.

Fortsätt läsa

Blogg

Bayer Leverkusen Mot Bayern Laguppställning

Publicerad

person holding smartphone

Den tyska fotbollsvärlden förbereder sig för en av säsongens mest uppmärksammade matcher – Bayer Leverkusen mot Bayern München. Denna match drar inte bara till sig fans från Tyskland, utan fotbollsintresserade över hela världen följer med i spänning. I den här artikeln djupdyker vi i de troliga laguppställningarna för båda lagen, och vad detta innebär för matchens utfall.

Laguppställning Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen, ofta kända för sin offensiva och snabba fotboll, har en rad starka spelare som kan komma att göra skillnad i matchen mot Bayern München. Här är en förväntad lineup:

Position Spelare
Målvakt Lukáš Hrádecký
Försvarare Jonathan Tah
Försvarare Edmond Tapsoba
Midfieldare Charles Aránguiz
Midfieldare Exequiel Palacios
Anfallare Moussa Diaby

Laguppställning Bayern München

Bayern München är kända för sin dominans inom tysk och europeisk fotboll. Lagets styrka ligger både i dess offensiv och defensiv. Här är hur deras startelva kan se ut:

Position Spelare
Målvakt Manuel Neuer
Försvarare Dayot Upamecano
Försvarare Lucas Hernández
Midfieldare Joshua Kimmich
Midfieldare Leon Goretzka
Anfallare Robert Lewandowski

Matchens Nyckelspelare

 • Moussa Diaby (Bayer Leverkusen): Med sin snabbhet och tekniska skicklighet är Diaby en spelare som kan vända matchen till Leverkusens favör.
 • Robert Lewandowski (Bayern München): En av världens bästa anfallare. Hans målkänsla och positionering gör honom otroligt viktig för Bayern.

Strategier och förväntningar på matchen

Med tanke på båda lagens starka sidor kan vi förvänta oss en intensiv och taktisk match. Bayer Leverkusen kommer sannolikt att försöka utnyttja sina snabba anfallare för att bryta igenom Bayerns försvarslinje. Å andra sidan har Bayern München tillräckligt med erfarenhet och skicklighet för att kontrollera spelet och skapa målchanser genom hela matchen. En vital aspekt för Bayer Leverkusen blir att effektivt kunna bryta ner Bayerns mittfältsspel och undvika Lewandowskis målfarliga instinkter.

Slutsats

Fortsätt läsa

Blogg

Al Adalh Mot Al Nassr Laguppställning

Publicerad

Den spännande fotbollsmatchen mellan Al Adalh och Al Nassr har skapat en elektrisk atmosfär bland fansen. Denna artikel ger en fördjupad titt på den förväntade laguppställningen, taktiker och möjliga utgångar av denna efterlängtade drabbning. Att förstå laguppställningen är avgörande för att förutsäga hur matchen kan tändas och vilka spelare som kommer att ha störst inverkan på resultatet.

Al Adalh vs Al Nassr: En Titt på Laguppställningen

Inför den kommande matchen mellan Al Adalh och Al Nassr är spänningen på topp. Båda lagen har visat formidabla prestationer under säsongen, vilket gör denna match till ett högtidligt ögonblick för supportrarna.

Förväntad laguppställning för Al Adalh

Position Spelare
Målvakt Spelare A
Försvarare Spelare B, Spelare C, Spelare D, Spelare E
Mittfältare Spelare F, Spelare G, Spelare H
Anfallare Spelare I, Spelare J

Förväntad laguppställning för Al Nassr

Position Spelare
Målvakt Spelare 1
Försvarare Spelare 2, Spelare 3, Spelare 4, Spelare 5
Mittfältare Spelare 6, Spelare 7, Spelare 8
Anfallare Spelare 9, Spelare 10

Taktiker och Matchförutsägelser

Med tanke på den starka laguppställning båda sidor besitter, är det förväntat att matchen kommer att vara extremt tävlingssinnet och strategisk. Al Adalh kanske kommer att fokusera på ett defensivt spel med snabba kontringar genom sina kvicka anfallare, medan Al Nassr troligen kommer att sträva efter bollinnehav och metodiska anfall.

 • Al Adalh:s nyckel till framgång ligger i deras försvarslinje och förmågan att snabbt växla från försvar till anfall.
 • Al Nassr bör utnyttja sin tekniskt skickliga mittfält för att styra spelets tempo och skapa målchanser.

Avslutande tankar

Denna uppgörelse mellan Al Adalh och Al Nassr är mer än bara en match; det är en kamp om prestige, stolthet och taktisk finess. Med de förväntade laguppställningarna ser vi två mycket väl förberedda lag som är redo att ge allt på planen. Fansen kan förvänta sig en fängslande match med högt tempo, passion och otroliga fotbollsmoment. Mötet lovar inte bara att bli en sportslig fest utan också en uppvisning i hur strategi och lagarbete

Fortsätt läsa

Blogg

Nottingham Forest Fc Mot Aston Villa Laguppställning

Publicerad

Inför den spännande fotbollsmatchen mellan Nottingham Forest FC och Aston Villa är förväntningarna höga från fans runt om i världen. Denna match bjuder inte bara på en möjlighet för båda lagen att visa sin skicklighet på planen, utan erbjuder även fotbollsälskare en chans att se hur två av de mest ikoniska lagen i engelsk fotboll ställs mot varandra. I denna artikel tar vi en närmare titt på laguppställningen för Nottingham Forest FC mot Aston Villa, taktiker som kan förväntas och vilka spelare som kan tänkas bli matchens utropstecken.

Nottingham Forest FC’s Förberedelser

Nottingham Forest FC, med sin rika historia och trogna fans, har förberett sig noggrant inför denna match. Tränarens strategi och spelarval blir avgörande. Här är en titt på den förmodade startelvan:

Position Spelare
Målvakt Spelarnamn 1
Försvarare Spelarnamn 2, Spelarnamn 3, Spelarnamn 4
Mittfältare Spelarnamn 5, Spelarnamn 6, Spelarnamn 7
Anfallare Spelarnamn 8, Spelarnamn 9

Aston Villa’s Laguppställning

Aston Villa, kända för sin aggressive spelstil och starka lagmoral, kommer till matchen med en lika imponerande trupp. Med fokus på både försvar och snabba anfall, här är deras troliga startelva:

Position Spelare
Målvakt Spelarnamn 10
Försvarare Spelarnamn 11, Spelarnamn 12, Spelarnamn 13
Mittfältare Spelarnamn 14, Spelarnamn 15, Spelarnamn 16
Anfallare Spelarnamn 17, Spelarnamn 18

Taktiker och Spelare att Hålla Ögonen på

 • Taktisk flexibilitet: Båda lagen är kända för sin förmåga att anpassa sig och ändra taktik mitt i matchen. Detta kan bli avgörande för utgången.
 • Nyckelspelare Nottingham Forest: Fokus ligger på Spelarnamn 8, vars målfarlighet kan bli avgörande.
 • Nyckelspelare Aston Villa: Spelarnamn 17, med sin snabbhet och teknik, är definitivt en spelare att hålla ett öga på.

Slutsats

Matchen mellan Nottingham Forest FC och Aston Villa lovar att bli en spännande tillställning full av taktisk skicklighet, passion och oväntade vändningar. Med dessa laguppställningar och taktiska översikter är scenen satt för en minnesvärd match. Fansen kommer utan tvekan att få uppleva

Fortsätt läsa

Läs fler inlägg

person holding smartphone person holding smartphone
Blogg16 timmar sedan

Bayer Leverkusen Mot Bayern Laguppställning

Den tyska fotbollsvärlden förbereder sig för en av säsongens mest uppmärksammade matcher – Bayer Leverkusen mot Bayern München. Denna match...

Blogg3 dagar sedan

Al Adalh Mot Al Nassr Laguppställning

Den spännande fotbollsmatchen mellan Al Adalh och Al Nassr har skapat en elektrisk atmosfär bland fansen. Denna artikel ger en...

Blogg5 dagar sedan

Nottingham Forest Fc Mot Aston Villa Laguppställning

Inför den spännande fotbollsmatchen mellan Nottingham Forest FC och Aston Villa är förväntningarna höga från fans runt om i världen....

Blogg6 dagar sedan

Olympique Lyonnais Mot Psg Laguppställning

Den spännande fotbollsmatchen mellan Olympique Lyonnais och Paris Saint-Germain (PSG) närmar sig med stormsteg. Fansen är i extas inför denna...

Blogg1 vecka sedan

Leicester Mot Nottingham Forest Fc Laguppställning

Den spännande fotbollsmatchen mellan Leicester och Nottingham Forest FC närmar sig med stora steg, och fotbollsfans över hela världen håller...

Blogg1 vecka sedan

Chelsea Mot Wolverhampton Laguppställning

Fotbollsentusiaster över hela världen ser med spänning fram emot matcherna mellan storteamen. En sådan match är Chelsea mot Wolverhampton, där...

Blogg2 veckor sedan

Aston Villa Mot Leicester Laguppställning

Fotbollsfans över hela världen, speciellt de som följer Premier League, vet att en match mellan Aston Villa och Leicester City...

Blogg2 veckor sedan

Sirius Mot Elfsborg Laguppställning

När spänningen byggs upp inför den kommande matchen mellan Sirius och Elfsborg, är alla ögon riktade mot de potentiella startelvorna....

Blogg2 veckor sedan

Aston Villa Mot Southampton Laguppställning

Väntan är över för fotbollsfans världen över när Aston Villa tar sig an Southampton i en match som lovar att...

Blogg2 veckor sedan

Utforska Framtidens Konst med Kreativ Programmering

I tiden präglad av snabba teknologiska framsteg öppnar konsten och programmeringen upp nya världar av kreativitet. Med detta i åtanke...

Kontakta oss

Trendar nu